El TC tomba l’impost de plusvàlues que cobren tots els ajuntaments

Segons el tribunal no es pot obligar a pagar el gravamen si no augmenta realment el preu del terreny

Tribunal Constitucional
Tribunal Constitucional

El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat part de la llei sobre l’impost de plusvàlua municipal, ja que considera que no es pot obligar al pagament de l’impost si no hi ha hagut un increment real del preu del terreny. Una decisió que afecta una de les principals fonts d’ingressos dels ajuntaments del país.

Es tracta d’un impost que cobren els ajuntaments en considerar que sempre hi ha un augment en el valor dels terrenys de naturalesa urbana, amb independència de si ha existit o no aquest increment del preu i la quantia real d’aquest.

És per això que el ple del TC ha anul·lat diversos punts de la llei reguladora de les hisendes locals del 2004 promoguda pel govern de José María Aznar just abans de les eleccions que va guanyar José Luis Zapatero.

Amb aquesta sentència, que es donarà a conèixer íntegrament durant els pròxims dies, serà impossible que els ajuntaments continuïn cobrant la plusvàlua municipal.

Això suposa l’estocada final per a aquest impost, que el 2019 el Tribunal Constitucional ja va declarar inconstitucional, i dos anys abans, el 2017, el TC va declarar inconstitucionals dos articles del reial decret, perquè se sotmetien a tributació situacions d’inexistència d’increments de valor de l’immoble.

Així, la nova decisió del Tribunal Constitucional suposa la fi definitiva d’un dels impostos que han suposat una important font de finançament per als ajuntaments, amb competències sobre el cobrament.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides