Què fa ara l’ideòleg de les lleis de desconnexió?

Carles Viver Pi-Sunyer, el 2015, a TV3
Carles Viver Pi-Sunyer, el 2015, a TV3

Carles Viver Pi-Sunyer està jubilat. Qui va ser l’ideòleg de les lleis de desconnexió, votades al Parlament els dies 6 i 7 de setembre de 2017, ha quedat fora de totes les actuacions judicials.

Viver va ser vicepresident del Tribunal Constitucional espanyol. Arran de la sentència del 2010 sobre l’Estatut del 2006, que era com un fill seu, Viver va començar a col·laborar amb Artur Mas per posar les bases jurídiques d’una Catalunya independent.

El seu recorregut havia de ser aplicat pels portaveus parlamentaris de Junts pel Sí, Marta Rovira i Jordi Turull (al final, també per Lluís Corominas), però els polítics no sempre van seguir el disseny jurídic de l’especialista i van forçar les votacions en els plenaris de fa ara quatre anys.

Viver era el president del Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN), càrrec que va compatibilitzar amb la responsabilitat de ser magistrat del Tribunal Constitucional d’Andorra. Va ser ell qui va assegurar que el Tribunal Constitucional espanyol acceptaria un referèndum acordat, seguint les recomanacions de la Comissió de Venècia. Però els grups independentistes van decidir que no feia falta i van aprovar amb nocturnitat una llei del referèndum unilateral, sabent que Venècia no ho reconeixeria. Així mateix, Viver havia preparat la desconnexió, segons la qual s’havia de passar de la legalitat espanyola a la catalana. Aquesta revolució jurídica s’hauria d’haver aprovat després del referèndum, però els diputats van decidir fer-ho abans.

L’1 d’octubre es va votar la consulta, sense reconeixement internacional, en contra del que havien promès els polítics independentistes. Viver Pi-Sunyer va quedar apartat, malgrat ser-ne l’autor intel·lectual. Van ser Rovira i Turull els que van liderar-ho a la cambra catalana, deixant de banda els avisos no només del Tribunal Constitucional, sinó també del Consell de Garanties Estatutàries.

Després de quatre anys, Viver viu jubilat i sense preocupacions judicials.

(Visited 446 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari