Catalunya s’ofereix per acollir refugiats afganesos

Aragonès i Colau asseguren que donar asil als col·lectius més vulnerables és una obligació humanitària

Els talibans prenen l'edifici presidencial a Kabul (Al Jazeera)
Els talibans prenen l'edifici presidencial a Kabul (Al Jazeera)

Els talibans prenen l'edifici presidencial a Kabul (Al Jazeera)

La tornada al poder dels talibans a l’Afganistan ha encès les alarmes sobre una més que probable crisi humanitària. La retallada de drets humans que patiran, sobretot, les dones, les nenes i el col·lectiu LGTBI desembocarà en una onada de migracions a la recerca d’una vida millor i més segura. Preocupat pel futur dels afganesos, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha parlat aquest dilluns amb el cap de l’Executiu espanyol, Pedro Sánchez, i ha ofert Catalunya per acollir tants refugiats “com calgui”.

En una entrevista amb l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Aragonès ha afirmat que “tenim una obligació humanitària davant la situació a l’Afganistan”, de manera que “ens hem de preparar perquè hi haurà una onada d’exili i una necessitat d’oferir asil i refugi a centenars de milers de persones”. Com ha explicat al mitjà, el president del Govern català també ha demanat que s’accelerin tots els tràmits per reconèixer el dret a l’asil de les persones refugiades a Catalunya, ja que habitualment és un procés “molt lent”, i ha assenyalat que l’Estat -que és qui té les competències- ha de posar-hi “molts recursos”.

En la línia d’Aragonès, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha reclamat en una carta dirigida al ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, que el Govern espanyol expedeixi de forma “urgent” visats humanitaris pels afganesos que necessiten protecció internacional. En l’escrit, al qual ha tingut accés l’ACN, Alsina ha demanat que es prenguin “les mesures necessàries per minimitzar el patiment de la població i garantir el respecte als drets humans”.

La consellera ha instat l’Estat a adoptar “totes les mesures al seu abast” per garantir la repatriació i la sortida immediata de l’Afganistan dels col·lectius més vulnerables, “de les dones i les nenes afganeses, de les persones LGBTI+, i d’aquelles persones -i les seves famílies- que han col·laborat amb països, institucions o ONG i les vides dels quals ara corren especial perill”. A més, Alsina ha defensat una “resposta política multilateral, especialment des de la Unió Europea, l’ONU i l’OTAN“.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha ofert aquest dilluns al Ministeri d’Inclusió Social i Migracions 50 places per acollir dones i nenes afganeses. Ho ha anunciat en un missatge a Instagram, en el qual ha assenyalat que “són els estats els que han d’establir corredors segurs perquè (els refugiats) puguin arribar com més aviat millor”.

“El que està passant a l’Afganistan és terrible. La comunitat internacional i l’ONU han de reaccionar davant el desastre que han suposat els darrers vint anys d’intervenció i guerra, i no deixar de cop i volta la població a la seva sort. Els ho devem als seus ciutadans i, especialment, a milions de dones i nenes que ara corren perill imminent de ser lapidades, torturades, violades i assassinades per ballar, cantar, treballar o estudiar. És urgent diplomàcia internacional, però també mesures humanitàries d’emergència“, ha assenyalat Colau.

(Visited 160 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari