La Catalunya interior podria superar els 43 graus aquest cap de setmana

El Servei Meteorològic català decreta el nivell màxim de perill per l'onada de calor que pateix el país

El Servei Meteorològic de Catalunya ha decretat el grau màxim de perill, el 6, per l’onada de calor, i preveu que se superin els 43 graus en algunes zones. El punt àlgid es preveu el cap de setmana amb valors extrems a l’interior, especialment a la Catalunya Central, valls del Prepirineu, punts del prelitoral i Ponent. Dijous ja es va arribar a valors de 42,8 graus a Artés (el Bages) o 42,5 graus a Gurb (Osona). A banda, la temperatura mínima també serà persistentment alta, amb valors que en alguns punts no baixaran dels 25 o 26 graus.

“És un cap de setmana per posar-ho fàcil als operatius”. Aquest és el missatge de Protecció Civil davant l’entrada en el tram més fort de l’episodi d’onada de calor que afecta Catalunya. El servei d’emergències de la Generalitat fa una crida a reduir l’activitat tant com es pugui, sobretot les que es facin en el medi natural.

Aquest dimarts van entrar en vigor la major part de restriccions, entre les quals hi ha la prohibició de fer acampades, activitats esportives i rutes de muntanya a Catalunya. La Generalitat amplia a partir d’avui aquestes restriccions a 333 municipis, enfront dels 279 actuals, i tanca altres dos espais naturals, l’Albira i Montgrí, amb el que seran ja set, per l’elevat risc d’incendi degut a l’onada de calor.

Bombers, centrats en els focs
La sotsdirectora de Coordinació i Gestió d’Emergències de Protecció Civil, Imma Soler, ha explicat que aquest cap de setmana els Bombers estaran molt pendents d’actuar per si es declara qualsevol incendi i que l’objectiu de les restriccions és mirar de reduir el risc que n’hi hagi de simultanis. Soler també ha dit que és important evitar que el cos hagi d’actuar en altres incidents, com ara rescats de muntanya.

Soler ha admès que en molts casos hi ha activitats que no estan prohibides, però que tampoc no és recomanable de fer-les, com ara una barbacoa, encara que sigui en cases privades. “Si aquest cap de setmana es pot fer una altra mena d’àpat, millor”. Soler també apunta que “no és el millor moment per fer una ruta a la muntanya”, i no només pel risc d’incendis, sinó també “per evitar les insolacions”. “Si podem, fem-ho en un altre moment”, diu.

Refugis climàtics
Nadons, gent gran, persones amb malalties cròniques i, en general, tothom qui sigui vulnerable a la calor. És a qui van destinats els refugis climàtics habilitats al llarg del territori amb motiu de l’onada de calor que travessa Catalunya. Es tracta d’espais oberts a tota la ciutadania i que permeten fugir, per una estona, de les altes temperatures. Els consistoris de molts municipis de Catalunya obren les portes de biblioteques, centres cívics o altres equipaments municipals, com mercats i teatres.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides