Sanitat dona llum verda al primer assaig en humans de la vacuna catalana contra la covid-19

És la primera vacuna de l'Estat que es prova en persones i en l'estudi participaran desenes de joves d'entre 18 i 39 anys

Vacunació a l'Hospital Josep Trueta de Girona.
Vacunació a l'Hospital Josep Trueta de Girona.

Vacunació a l'Hospital Josep Trueta de Girona.

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha donat el vistiplau al primer assaig clínic en humans d’una vacuna contra la covid-19 desenvolupada a l’Estat, concretament a Girona. Es tracta de la vacuna PHH-1V, elaborada als laboratoris d’Hipra, i l’assaig es durà a terme amb desenes de voluntaris d’entre 18 i 39 anys que no s’hagin contagiat mai ni hagin rebut cap dosi d’altres vacunes.

L’estudi per conèixer la seva eficàcia es durà a terme  l’Hospital Clínic de Barcelona i a l’Hospital Universitari Josep Trueta de Girona, i consistirà a dividir en dos grups els voluntaris: un d’ells rebrà la vacuna d’Hipra i l’altre alguna de les que ja estan autoritzades. Se’ls injectaran dues dosis amb 21 dies de diferència als dos grups i, així, es podrà estudiar la seguretat i eficàcia de la vacuna gironina en comparació a la resta.

La fórmula desenvolupada per Hipra està específicament dissenyada per combatre la variant alfa i la beta de la covid. De fet, es basa en dues proteïnes recombinants d’aquestes variants i és similar a la de la farmacèutica nord-americana Novavax, la qual va demostrar una eficàcia propera al 90%.

L’empresa gironina preveu que els assajos clínics podrien acabar a finals d’any, de manera que a principis del 2022 la vacuna ja podria ser al mercat. Segons les estimacions d’Hipra, el 2022 podrien produir 400 milions de dosis i el 2023 uns 1.200 milions.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides