Un 7% dels sanitaris catalans no s’han vacunat ni se’ls pot obligar

A escala general, la demanda per vacunar-se està baixant per primera vegada des que es va obrir la campanya

La taxa de vacunats contra la covid-19 dins del sector sanitari supera el 90%, una xifra més alta de les que s’aconsegueix, per exemple, en la campanya de vacunació de la grip. Amb tot, al voltant d’un 7% no estan vacunats i no se’ls pot obligar per llei a fer-ho.

“Tant de bo el 100% estiguessin vacunats”, ha dit la directora del Servei Català de Salut, Gemma Craywinckel. “Hi ha un 7% de professionals no vacunats ara com ara. No els podem obligar a fer-ho, però sí que els podem enviar el missatge que èticament i deontològicament és molt important que es vacunin. El que no pot ser és que una persona que té en el seu corpus professional la protecció i el benefici de la població ho posi en risc per no vacunar-se”, afegeix.

Sigui com vulgui, Salut no té eines legals per obligar els treballadors a vacunar-se. De fet, a l’estat espanyol vacunar-se no pot ser un requisit per treballar ni argument per acomiadar ni en el sector públic ni en el privat. Si una empresa demana un certificat de vacunació contra la covid per contractar un treballador, vulnera drets com el de la intimitat, la protecció de dades i el lliure accés a un lloc de treball.

En altres països europeus sí que és obligatori vacunar-se. A França, una nova llei obliga els professionals sanitaris o que treballin amb col·lectius vulnerables, tant del sistema públic com privat, a immunitzar-se abans del 15 de setembre. La norma afecta residències o centres de persones amb discapacitat, bombers, psicòlegs, osteòpates i ajudants de gent gran, entre altres. Grècia va ser un dels primers països a fer obligatòria la vacuna, per als treballadors de la sanitat i les residències.

D’altra banda i a escala de la població en general, Salut fa una crida a tots els que encara no estiguin vacunats perquè demanin hora per avançar en el camí per arribar a la immunitat de grup. Per primera vegada la demanda per vacunar-se està baixant a Catalunya, El departament ha obert aquesta setmana 150.000 cites a Vacunacovidsalut.cat, i aquest dijous encara en quedaven més de la meitat. La situació contrasta amb el que passava fa ben poques setmanes, que les hores per vacunar-se s’acabaven en qüestió de poques hores.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.