Junqueras: “La nostra resposta tampoc va ser entesa com a plenament legítima”

El líder d'ERC diu que malgrat demanar l'amnistia "hi ha gestos que poden alleugerir el conflicte"

Puigdemont i Junqueras, durant una reunió del govern
Puigdemont i Junqueras, durant una reunió del govern

El president d’ERC, Oriol Junqueras, afirma que les decisions que es van prendre durant els dies previs i posteriors a l’1 d’octubre del 2017 quan es va fer la consulta independentista sota el govern de Carles Puigdemont no van ser enteses com a legítimes per una part important de la societat catalana. En un article d’opinió al diari Ara, Junqueras afirma que “fou evident que la reacció de l’Estat va ser percebuda per gran part de la societat catalana com a cada vegada menys legítima i allunyada dels principis democràtics”, afegint que “al mateix temps, hem de ser conscients que la nostra resposta tampoc va ser entesa com a plenament legítima per una part important de la societat, també de la catalana”.

En aquest punt, Junqueras escriu que “en aquest sentit, vull tornar a estendre la mà a tots aquells que se n’hagin pogut sentir exclosos, perquè el nostre objectiu ha de ser justament el de construir un futur que inclogui a tothom”. El líder d’ERC considera que “la independència és la millor eina per ajudar la gent d’aquest país, però les estratègies s’han d’adaptar a les circumstàncies per ser guanyadores”, i que “la conclusió és que ens cal ser més; una majoria incontestable, plural i transversal, que demostri que governa bé i per a tothom, i que posi al centre de l’agenda la resolució del conflicte polític existent per vies democràtiques”.

Junqueras defensa que “avui seguim creient que la millor via per fer-ho, com sempre hem defensat, és la via escocesa. La via del pacte i l’acord, la via del referèndum acordat. És l’opció que genera més garanties i reconeixement internacional immediat. Perquè sabem que altres vies no són viables ni desitjables en la mesura que, de fet, ens allunyen de l’objectiu que cal assolir”. El líder d’ERC considera que “per convertir-nos en un estat és imprescindible bastir una gran majoria a Catalunya, però també cal guanyar-se la legitimitat a tot arreu. La partida es juga a dins i a fora. Per això, no renunciarem mai al diàleg ni a la negociació. Seria una ingenuïtat creure que el diàleg polític amb l’Estat donarà fruits tangibles de forma immediata, però creure que en podem prescindir seria una irresponsabilitat caríssima. Per molt que es critiqui i es ridiculitzi, la taula de diàleg i negociació entre governs és un èxit en ella mateixa perquè obre un espai per a la potencial resolució del conflicte”.

El líder d’ERC acaba el seu article defensant que “per a nosaltres, ho hem explicat moltes vegades i ho seguim defensant sense matisos, l’amnistia és la nostra prioritat per acabar amb la persecució judicial. La qüestió no acaba ni amb els exiliats ni amb els presos i preses polítiques, sinó que cal fer-la extensiva a la resta de les 3.000 persones que pateixen causes judicials. Però, al mateix temps, Junqueras admet que “malgrat això, hi ha gestos que poden alleugerir el conflicte, pal·liar el dolor de la repressió i el patiment de la societat catalana, i qualsevol gest en la línia de la desjudicialització del conflicte ajuda a poder recórrer aquest camí”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides