CaixaBank obté un benefici de 4.786 milons en el primer trimestre, després d’incorporar els impactes extraordinaris associats a la fusió amb Bankia

El Grup CaixaBank, presidit per José Ignacio Goirigolzarri i dirigit per Gonzalo Gortázar, va obtenir en el primer trimestre de l’any un benefici atribuït sense extraordinaris associats a la fusió amb Bankia de 514 milions d’euros, davant els 90 milions registrats en el mateix període de l’exercici anterior i afectats per les provisions constituïdes per anticipar-se a impactes futurs associats a la Covid-19.

L’entitat va formalitzar a finals de març el procés de fusió amb Bankia, consolidant el seu lideratge en el sistema financer espanyol, ja que després de l’operació supera els 663.000 milions d’euros en actius i presta servei a 21,1 milions de clients a Espanya i Portugal.

El compte de resultats de CaixaBank durant el primer trimestre no inclou els resultats generats per l’activitat de Bankia en el període, ja que l’operació es va tancar a final de març, per la qual cosa en aquest sentit la fusió no ha tingut cap impacte en les diferents línies d’activitat. Amb tot, el balanç sí que reflecteix la incorporació d’actius i passius de Bankia al seu valor raonable a data de 31 de març, que és la data que s’ha pres com a referència de la fusió a efectes comptables.

Després de la incorporació del patrimoni net de Bankia, el compte del Grup CaixaBank reflecteix un apunt extraordinari associat a la fusió (fons de comerç negatiu) de 4.300 milions d’euros, que unit  a les despeses extraordinàries de la integració i al resultat ordinari dona lloc a un benefici atribuït comptable en el primer trimestre de 4.786 milions.

El resultat sense tenir en compte l’efecte dels extraordinaris de la integració de Bankia se situa en 514 milions d’euros, dels quals 444 milions d’euros corresponen a l’activitat bancària i d’assegurances, 58 milions provenen de l’entitat portuguesa BPI, i 12 milions, de participacions.

 

Suport decidit a famílies i empreses

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha explicat que amb la fusió amb Bankia “consolidem el nostre lideratge en el sistema financer, assolim quotes de mercat al voltant del 25% i les millors ràtios de solvència, liquiditat i qualitat creditícia entre els grans bancs a Espanya. Això ens està permetent donar suport a decididament a famílies i empreses per sortir d’aquesta crisi i liderar la recuperació econòmica”.

Gortázar ha posat en valor que “acabem aquest primer trimestre amb un benefici recurrent de 514 milions d’euros, una xifra que mostra ja un clar avenç cap a la normalitat”.

Segons el conseller delegat de l’entitat, “som conscients dels enormes desafiaments estructurals als què s’enfronta el sector bancari, derivats fonamentalment del procés de digitalització de l’economia i dels tipus d’interès negatius. Per això hem volgut anticipar-nos, emprenent aquesta integració que ens permetrà millorar substancialment la nostra posició competitiva”.

 

Creixen els recursos gestionats dels clients

A finals de març, i després de la fusió amb Bankia, els actius totals del Grup CaixaBank ascendeixen a 663.569 milions d’euros (+47%) i el patrimoni net, a 35.552 milions (+40,6%).

Els recursos gestionats dels clients augmenten en el trimestre un 39,6% en taxa interanual, fins als 579.934 milions. Sense considerar l’aportació de Bankia, els recursos de clients creixen un 0,9%, fins als 419.335 milions. Pel que fa al crèdit a la clientela brut, se situa a tancament de març en els 363.821 milions, amb un increment del 49,2% en el trimestre (-0,5% sense considerar l’aportació de Bankia).

Per segments, el saldo del crèdit a particulars tanca el trimestre en els 191.315 milions d’euros, un 58,6% més. Sense comptar Bankia, el saldo és de 119.314 milions, un 1,1% menys, fruit del procés de desendeutament que estan duent a terme les llars. En detall, l’evolució orgànica del crèdit per a l’adquisició d’habitatge registra una moderació del 0,7% i del 2% el destinat a altres finalitats. En empreses, el saldo puja un 40,3% com a conseqüència de la integració, fins als 149.358 milions, per bé que de manera orgànica es manté estable.

Mentrestant, els recursos en fons d’inversió pugen un 6,1% de manera orgànica i els plans de pensions ho fan un 3,3% (un 41,2% i un 28%, respectivament, integrat Bankia).

CaixaBank ha enfortit les seves sòlides quotes de mercat després de la fusió, amb un 25,3% en crèdits i un 25,2% en dipòsits a llars i empreses, i un 24,9% en fons d’inversió.

 

Experiència de client i transformació digital

Amb una base de 19,3 milions de clients a Espanya, CaixaBank ofereix una plataforma única de distribució omnicanal i amb capacitat multiproducte que evoluciona constantment per anticipar-se a les necessitats i preferències dels nostres clients.

A més, l’entitat segueix reforçant el seu lideratge en banca digital amb un percentatge de clients digi-tals del 70,5%, mantenint un ferm compromís amb la transformació digital i apostant per l’acompanyament a les empreses innovadores amb potencial de creixement.

CaixaBank ha estat escollit millor banc digital en banca de particulars a Espanya per cinquè any consecutiu per Global Finance.

 

Morositat i cobertura es mantenen estables

D’altra banda, el saldo de dubtosos, sense tenir en compte la integració de Bankia, es va mantenir pràcticament estable durant el període, amb 8.650 milions d’euros. Tenint en compte el conjunt del ba-lanç de la societat integrada, aquest saldo puja fins als 14.077 milions d’euros.

D’aquesta manera, la ràtio de morositat se situa en el 3,6% (un 3,3% sense comptar Bankia) i la ràtio de cobertura es manté en el 67%. A més, el cost del risc (últims 12 mesos) se situa en el 0,61%.

 

Banca socialment responsable

CaixaBank es configura com un grup financer innovador, amb el millor servei al client i referent en banca socialment responsable. A més, està compromès a ser un element clau que ajudi a mitigar els efectes de la crisi sanitària derivada de la Covid-19, donant suport amb tots els seus mitjans humans, tecnològics i financers a la concessió de crèdit i altres actuacions que ajudin a les famílies, empreses i a la societat en general.

En aquest context, es constata un bon comportament de les moratòries de crèdit i dels préstecs amb l’aval ICO concedits l’any passat a Espanya per mitigar els efectes generats per la pandèmia de la Covid-19 en famílies i empreses.

Durant el 2020, es van concedir més de 17.000 milions d’euros en moratòries de crèdits a Espanya, dels quals 11.276 provenien de CaixaBank i 5.825 milions de Bankia. La meitat de les moratòries ja ha vençut i a finals d’abril es mantenen vigents 8.498 milions d’euros. A més, els saldos en mora representen el 0,4% de la cartera de crèdit, un 0,1% excloent els que presentaven incidències abans de la concessió de la moratòria.

Per la seva part, a 31 de març, el saldo disposat en préstecs amb avals ICO assoleix els 22.001 milions d’euros, dels quals 13.301 són d’origen CaixaBank i 8.700 milions de Bankia. Així, el Grup ha concedit  al voltant del 25% dels préstecs amb aval de l’ICO del sector.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.