La sèrie ‘El judici’ de Mediapro compta amb 38 veus favorables als presos i 3 crítiques

TV3 difon com a propi el comunicat de premsa que va penjar al seu web la productora de Jaume Roures i Tatxo Benet per promocionar vuit capítols que han costat 440.000 euros a la CCMA

Caràtula de la sèrie 'El judici' realitzada per Mediapro Studio i que emet TV3

La sèrie de vuit capítols El judici, que TV3 va començar a emetre aquest diumenge 18 d’abril, inclou les opinions de 41 persones, de les quals 38 mantenen posicions favorables als condemnats en aquest procés mentre que només tres són crítics amb la seva actuació. És a dir que per cada veu propera o coincident amb les tesis de l’acusació n’hi ha dotze que es posicionen del bàndol dels acusats. Mediapro Studio, la productora de Jaume Roures i Tatxo Benet, no amaga aquesta visió partidista del judici als dirigents independentistes en el comunicat de premsa amb què va anunciar al seu portal d’Internet l’inici de l’emissió de la sèrie. “La narració, feta des del punt de vista dels advocats defensors (…)” comença dient un dels paràgrafs d’aquest comunicat. Un comunicat que ha copiat de dalt a baix la Sala de Premsa de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per informar sobre la programació dels dos primers capítols a TV3.

La nota de la CCMA, que fins i tot utilitza la mateixa fotografia de la de Mediapro, afegeix un subtítol i el llistat de les persones entrevistades. Al subtítol s’hi diu que la sèrie “vol aportar les claus jurídiques, polítiques i emocionals del judici contra els dotze líders independentistes catalans”. El redactor de la nota va considerar necessari explicitar que aquests líders eren catalans per si algú no ho tenia clar. Els 41 entrevistats són també, en la seva immensa majoria, catalans llevat d’algunes excepcions. Tres de les excepcions són, precisament, les veus crítiques amb els condemnats: Javier Zaragoza, fiscal de la sala segona del Tribunal Suprem, Enrique Gimbernat, catedràtic de Dret Penal de la Universitat Complutense, i Joaquín Giménez, exjutge del Tribunal Suprem. Giménez, a més, creu que qualificar els fets jutjats de ‘rebel·lió’ és excessiu.

El director de TV3, Vicent Sanchis, considera que els documentals d’autor poden tenir un cert biaix ideològic, tot i que durant anys es va negar a realitzar-ne un sobre els negocis tèrbols de la família Pujol amb l’excusa que l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, no en volia parlar. A El judici aquest biaix és espectacular. Hi intervenen dotze advocats defensors, els acusats Meritxell Borràs, Santi Vila i Carles Mundó, set familiars dels condemnats, tres testimonis rebutjats pel Tribunal Suprem, entre els quals Carles Puigdemont, que va fugir a Bèlgica, per no ser jutjat, vuit testimonis que van ser admesos pel Tribunal, dos observadors internacionals, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i set experts, entre els quals els tres que no comparteixen els criteris de la defensa.

Tatxo Benet va intentar vendre la sèrie a TV3 per 800.000 euros -100.000 euros cada capítol- amb l’argument que s’havien de programar abans de les eleccions del 14 de febrer, amb la voluntat d’influir en el seu resultat. Sanchis va regatejar aquesta quantitat i al final ‘El judici’ ha costat 440.000 euros a l’erari públic. Els primers dos capítols de la sèrie, com els altres sis, no s’inclouran dins de cap dels programes de TV3 dedica a emetre documentals –30 minuts, 60 minuts i Sense ficció– sinó que substitueixen dues de les pel·lícules que formen part de la seva programació habitual de la nit dels diumenges.

(Visited 1.202 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari