Què diu el programa de Junts sobre l’impost de successions?

Laura Borràs
Laura Borràs

El programa electoral de Junts, la publicació del qual s’ha fet esperar fins ben entrada la campanya del 14-F, no inclou cap referència als impostos de successions i de patrimoni. No és un detall menor, considerant que el número 3 per Barcelona de Junts, Joan Canadell, es va mostrar partidari aquest mes de gener d’eliminar-los “tan aviat com es pugui, com la majoria de països d’Europa”. D’altra banda, altres figures puigdemontistes s’han ubicat a l’esquerra i han promocionat la candidatura dient que és transversal, i l’existència d’aquests impostos -en part regulats per l’Estat central i en part per les Comunitats Autònomes- constitueix un dels punts calents que sovint separa l’esquerra de la dreta política.

El programa, un document de 342 pàgines que ja es pot consultar al web del partit, reflecteix plans de futur, com ara el model aeroportuari, i reitera els salts endavant que Catalunya, segons assegura, podria fer com a Estat independent, però no fa cap esment ni de l’impost de patrimoni, ni del de successions ni de les herències. En canvi, estableix compromisos en matèria d’impostos entre els quals cita, en primer lloc, el d’aconseguir “que els recursos provinents de l’impost de societats que es destinen ara només a entitats d’àmbit estatal, tinguin un repartiment just i s’adrecin també a les entitats territorials”.

Així mateix, Junts preveu potenciar l’Agència Tributària Catalana “perquè tingui capacitat per gestionar el 100% dels impostos que es paguen a Catalunya”, reduir “la pressió fiscal a les empreses i autònoms abaixant impostos i les taxes relatives a la legalització dels seus negocis”, i primar “la reinversió dels beneficis empresarials impulsant en l’àmbit estatal un increment substancial en la bonificació de l’impost de societats en relació amb la part dels beneficis reinvertits en la mateixa empresa i no distribuïts com a dividends”.

La candidatura que encapçalen Carles Puigdemont i Laura Borràs també es compromet a impulsar “tipus reduïts d’IVA i d’altres impostos indirectes que graven els productes de consum habitual per a la subsistència de les famílies, i tipus més elevats per als productes de luxe“, a promoure “una ferma harmonització de la base imposable de l’impost de societats a nivell europeu per lluitar contra l’elusió fiscal”, i a exigir “el traspàs total de l’impost sobre continguts digitals”.

“És evident que mentre no siguem Estat i mantinguem un dèficit fiscal proper al 8% del PIB serà difícil comptar amb gaire més recursos”, hi manifesta també Junts, abans d’afegir que “si volem posar la transició a la societat del coneixement com un dels eixos principals per millorar el valor afegit, la qualitat de l’ocupació i, en definitiva, la recaptació d’impostos i el consegüent Estat del Benestar, cal destinar-hi partides superiors a les actuals”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.