L’Eurocambra rebutja l’autodeterminació com a dret a la UE

Una àmplia majoria del ple tomba una esmena de l'eurodiputada d'ERC Diana Riba sobre l'informe dels drets fonamentals

Carles Puigdemont i Toni Comín, a l'Eurocambra
Carles Puigdemont i Toni Comín, a l'Eurocambra

L’independentisme català ha rebut un nou cop de porta al Parlament Europeu aquest dijous, quan una àmplia majoria del ple ha rebutjat que l’autodeterminació tingui encaix a la Unió Europea.

La votació, sobre una esmena presentada en aquest sentit per l’eurodiputada d’ERC Diana Riba, s’ha decantat per 487 vots en contra, 170 vots a favor i 37 abstencions contra un text que afirmava que “tots els pobles de la Unió tenen del dret de lliure determinació en virtut del qual poden establir lliurement la seva condició política i proveir lliurement el seu desenvolupament econòmic, social i cultural”.

Els representants de Podem, un dels partits que governa Espanya, han votat a favor, com els d’ERC, EH Bildu, el PNB i JxCat. L’esmena sobre l’autodeterminació, que s’emmarcava en la votació de l’informe anual sobre la situació dels drets fonamentals a la UE, demanava a les institucions comunitàries que respectessin i defensessin “els drets dels pobles a la lliure determinació” i “les cultures, identitats, llengües i totes les ambicions democràtiques i pacífiques dels pobles europeus”.

ERC tampoc ha reeixit en l’intent d’incloure en l’informe sobre els drets fonamentals la petició perquè el seu líder, Oriol Junqueras, pugui recuperar l’escó al Parlament Europeu. El seient va quedar vacant el gener d’enguany quan el president de la cambra, David Sassoli, va aplicar les decisions de la Junta Electoral Central i el Tribunal Suprem espanyols, els quals van afirmar que Junqueras ja no era eurodiputat, malgrat haver estat elegit, perquè la justícia l’havia condemnat en ferm. En aquest cas, la votació s’ha decantat per 495 a 131, i 67 abstencions.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides