Sense autocrítica del Govern pel caos de les residències pel coronavirus

Alba Vergès presenta un Pla de Contingència per fer front a un possible rebrot de la pandèmia mentre l’oposició reclama responsabilitats personals i polítiques i un canvi de model de gestió
Quim Torra, en el Ple sobre el caos de les residències per la Covid-1
Quim Torra, en el Ple sobre el caos de les residències per la Covid-19

El president de la Generalitat, Quim Torra, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, han evitat exercir l’autocrítica en el Ple que ha celebrat el Parlament, aquest dimarts 6 de juliol, sobre la gestió de les residències per a gent gran i per a persones amb discapacitat durant la pandèmia de la Covid-19. Allò que més s’ha acostat a un reconeixement d’errors en la gestió ha estat la reflexió d’Alba Vergés, quan ha afirmat de forma genèrica que “tots hem fallat i tots hem de ser capaços d’aprendre del que ha passat perquè no es torni a repetir”. Els tres representants del govern i també els portaveus dels grups d’ERC i JxCat, Sergi Sabrià i Josep Maria Forné, han traslladat bona part de la responsabilitat del caos en la gestió de les residències i la mortalitat elevada que s’hi ha produït al finançament autonòmic que consideren escàs, els entrebancs a la gestió del govern català causades pel que consideren ‘recentralització’ de competències durant l’estat d’alarma i al fet que la crisi ha afectat de forma semblant els centres d’atenció de la gent gran de molts països d’arreu del món.

Vergés i Homrani s’han presentat al Ple amb un Pla de contingència que han elaborat conjuntament per fer front a una possible segona onada de la pandèmia a la tardor. Aquest Pla suposa una inversió de 96 milions d’euros, contempla la contractació de 1.800 nous treballadors i la reserva de 2.800 places a les residències per a persones que es contagiïn amb la Covid-19. Aquesta reserva de places provocarà, segons va reconèixer El Homrani, que augmenti la llista d’espera per accedir a les residències. El portaveu del grup del PSC-Units per Avançar, Raül Moreno, s’ha felicitat perquè la celebració del Ple sobre residències, sol·licitat entre d'altres grups pel socialista, ha forçat el govern a presentar aquest Pla de contingència, mentre que la portaveu del grup de Ciutadans, Lorena Roldán, ha assenyalat que ha arribat tard.

La portaveu de Catalunya en Comú Podem, Marta Ribas, ha recordat que el govern de la Generalitat té competència plena en l’àmbit de les residències i que en aquesta crisi s’ha demostrat que no hi ha tingut “ni ulls, ni oïdes, ni control territorial” d’aquests recintes. “La gent s’ha sentit abandonada”, ha assenyalat Ribas. Esperanza García, en nom del PP, ha afirmat que el govern de la Generalitat ha quedat superat pels efectes de la pandèmia a les residències i li ha reclamat una major autocrítica. “Reconèixer errors ajudaria no a salvar vides sinó a evitar que es repeteixi el que hem viscut”, ha dit. Al seu torn, el portaveu del grup de la CUP-CC, Vidal Aragonès, ha posat l’accent de la seva intervenció en la denúncia de les empreses privades que gestionen una bona part de les residències en les quals s’han produït el major nombre de morts de residents.

Els representants del govern també han responsabilitzat al govern espanyol del retard amb què es van subministrar equips de protecció individuals (EPIs) als treballadors de les residències i han negat que donessin instruccions perquè no es traslladés residents afectats per la Covid-19 als hospitals. Raül Moreno ha demanar, per contra, que el departament de Salut, faci públic qui va ser el càrrec que va distribuir aquesta directiva als centres hospitalaris. Alba Vergés ha dit sentir-se especialment dolguda perquè al Ple s’ha insistit des de l’oposició en la negativa del govern a les tasques de desinfecció de les residències per part de l’exèrcit espanyol. Per ella, aquesta ha estat una qüestió secundària.

Els portaveus del govern i de l’oposició han coincidit en què cal un canvi de model de gestió de les residències. Els models que proposen els diferents grups no són, però, coincidents i caldrà veure com prendrà cos aquesta nova forma de gestionar les residències. De moment, el que es posarà en marxa és una Comissió d’Investigació sobre aquesta crisi a les residències, que presidirà la socialista Eva Granados.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides