La consellera de Cultura diu que TV3 emet massa en castellà

Mariàngela Vilallonga explica que ha donat "un toc d'atenció" a la cadena pública després de l'emissió de la sèrie bilingüe Drama
Drama

L'emissió de la sèrie Drama a TV3 ha generat nombroses reaccions negatives d'espectadors a les xarxes socials pel fet d'incloure diàlegs en català i castellà. Entre aquestes ha destacat la de la consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, que ha piulat a Twitter: "L'ús social de la llengua catalana ha de començar per la televisió pública de Catalunya". Seguidament, a més de citar una frase de l'escriptora Mercè Rodoreda -"La llengua és l'ànima d'un país i mereix moltes atencions"-, ha afegit: "I necessita tota la nostra atenció, tota".

Després d'aquests missatges, amb interpel·lació a TV3 inclosa (citant el compte de Twitter de la cadena), la consellera ha manifestat al programa Aquí amb Josep Cuní de la Cadena SER que ha donat "un toc d'atenció" a TV3 i que no només es referia al fet que s'hagi usat el castellà en aquesta sèrie, sinó també "en altres programes que són informatius" pels quals, segons ha indicat, "passes fent zàping i no saps si estàs veient una cadena estatal o una cadena catalana, segons quins dies". "Hem de donar valor… i si no ho fem el govern de Catalunya, d'escampar i de fer que l'ús de la llengua catalana cada vegada més alt, qui ho farà? I la televisió pública de Catalunya té l'obligació de fer-ho", ha indicat.

Preguntada per si considera que TV3 barreja cada cop més català i castellà, Vilallonga ha dit que no és això que diu, sinó que "de vegades veig massa castellà a TV3", i ha reconegut una discrepància amb els responsables de TV3 quan ha respost que "ells tenen els seus arguments [per defensar l'emissió de continguts en castellà] que no necessàriament han de coincidir amb els meus". Però s'ha justificat adduint que ha de defensar "l'ús social de la llengua catalana" perquè "la llengua i la cultura és el que ens fa ser el que som". "No existiria la Generalitat de Catalunya si no fos perquè tenim una llengua i una cultura diferents", ha sentenciat.

Drama, una producció de RTVE, s'ha emès dues setmanes després que, sense gaire rebombori, TV3 passés un programa d'EiTB íntegrament en castellà, El virus de la corona, crític amb la monarquia espanyola.

"M'he sentit la persona més odiada de Catalunya. Ha estat guapíssim. Ara què faig sense que m'insulteu? De guionista a genocida en un dia", ha escrit a Twitter Dani Amor, creador i guionista de Drama, que abans d'emetre's a TV3 havia rebut alguna queixa a les xarxes per la presència de l'humorista Ignatius Farray, el qual s'havia mostrat crític amb el procés i va titllar de "fatxes" els nacionalistes, inclosos els catalans.

Un dels rostres de TV3 més coneguts, el presentador del TN Vespre Toni Cruanyes, ha rebut una allau de comentaris negatius després de defensar la sèrie adduint que "llengua a banda, no ens escandalitzem per veure allò que anem a buscar a Netflix".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides