Sanitat posa el focus sobre les UCI

Simón i Sierra alerten sobre un "efecte acumulació" de pacients greus
Fernando Simón
Fernando Simón

Fernando Simón, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), considera que ja s'ha assolit el cim de la gràfica que mostra l'evolució del coronavirus a Espanya i que algunes Comunitats Autònomes l'estan "baixant", per la qual cosa ha posat el focus, novament aquest dijous, sobre les unitats de cures intensives (UCI) perquè puguin atendre tots els pacients que les necessitin sense saturar-se.

La cap d'àrea del CCAES, María José Sierra, ha explicat que la xifra total de pacients en UCI a Espanya suma dades de CCAA que informen del total de casos acumulats -incloent-hi els que ja no segueixen ingressats en aquestes unitats- amb les de CCAA que informen només dels pacients que encara s'hi troben, per la qual cosa indica que cal analitzar les dades amb precaució.

L'ocupació d'UCI "segueix sent crítica" en algunes CCAA perquè l'estada dels pacients en aquestes unitats és llarga, ha afegit. Sierra, d'altra banda, ha manifestat que no és fàcil uniformitzar les dades sobre les UCI, i ha destacat que les CCAA, que són les proveïdores d'aquestes xifres, estan realitzant "molts esforços" en aquest sentit.

Com Sierra, Simón ha alertat d'un "efecte acumulació" per l'ús de les UCI que pot generar saturació malgrat que disminueixi l'increment de les hospitalitzacions i dels ingressos en UCI.

Sobre la capacitat actual de les UCI, Sierra ha respost que en condicions normals seria d'uns 6.000 llits, però que ha estat ampliada expressament per lluitar contra el coronavirus. Pel que fa al fet que Espanya concentri el 20% de totes les morts associades a la Covid-19, segons les xifres oficials dels diversos països afectats, la cap d'àrea del CCAES ha respost que "no és fàcil" determinar-ne l'explicació, abans d'indicar que les defuncions "s'estabilitzen" amb un retard important amb relació a l'aparició de casos.

Sobre el número de contagiats, ha indicat que el temps que transcorre entre el contagi i la notificació impedeix veure immediatament l'efecte de les mesures adoptades i que els casos que s'estan sumant ara a la xifra acumulada corresponen a contagis de setmanes anteriors.

Preguntat sobre la desescalada de les mesures, Simón ha dit que, si es fa progressivament, no caldria esperar que la taxa de propagació per cada infectat sigui inferior a 1 per iniciar-la, però que l'objectiu de les mesures aplicades és situar en contagi per sota d'aquest llindar, fet que ja succeeix en algunes CCAA.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides