La violència masclista s’agreuja amb el coronavirus

El confinament pel coronavirus agreuja la situació de les víctimes de violència masclista en estar tancades, en moltes ocasions, amb el seu agressor
Violència masclista

Comerços, farmàcies, estancs o establiments d'alimentació s'han convertit aquests dies de confinament en el refugi on demanar ajuda en cas de patir violència masclista. Sota el lema "No estàs sola" i "jo actuo" l'Institut Català de les Dones, amb el suport d'ajuntaments i la Diputació de Barcelona, ha posat en marxa una campanya de suport a totes aquelles dones i famílies que se sentin amenaçades o sean víctimes de violència.

En aquests establiments podran demanar ajuda en cas de necessitar-ho. Des de la Generalitat s'ha donat ordre als Mossos d'Esquadra de prioritzar les trucades rebudes per violència masclista durant el confinament per la Covid-19 i les administracions han posat en marxa campanyes específiques per oferir entorns segurs a les dones facilitant telèfons d'emergències i trucades geolocalitzades a banda de reforçar el servei.

Per la seva banda, l'ajuntament de Barcelona ha activat el gabinet de crisi per feminicidis que s'integra al Circuit Barcelona contra la Violència Masclista, un projecte en què col·laboren diverses institucions per intentar posar fre a aquesta xacra de la nostra societat. Durant el confinament les dones maltractades tornen a ser un dels col·lectius més vulnerables ja que en molts casos estan tancades al mateix habitatge que els seus agressors.

Segons els experts, el confinament fa que l'agressor tingui una major consciència de control sobre la dona el que es tradueix en més violència i sotmetiment psicològic. Un fet que un cop acabada la quarantena i quan la dona pugui sortir al carrer es traduirà en més violència física com explica Eva Cruells, responsable de l'àmbit de violència a la Fundació Surt. Cruells afirma que "les dones es precaritzaran molt més arran del confinament per què hi ha una situació emocional, social i econòmica molt difícil de sostenir, el que provocarà també, un augment de conflictivitat que repercutirà en les dones".

Per Cruells, les crisis com aquesta de la pandèmia de la Covid-19 o la ja viscuda crisi econòmica del 2004 provoquen greus desigualtats socials on el col·lectiu de les dones surt més perjudicat. La responsable de la Fundació Surt assegura que "la desigualtat social confina les dones en un sentit econòmic, es perdran les feines, en tindran menys recursos… Ja hem vist una crisi econòmica i vam veure el patiment en les dones. I ara, amb aquesta nova crisi s'agreujarà la situació".

A banda, el confinament provoca un major aïllament d'aquestes víctimes fent que sigui molt més complicat denunciar o rebre assistència social. L'Institut Català de les Dones rep una mitjana de 50 trucades al dia durant aquest confinament, quan la mitjana era fins ara de 27 trucades. A Catalunya, l'any 2019, va haver-hi més de 14.000 denúncies per violència masclista

Des del gener del 2020, 17 dones han mort a mans de les seves parelles. Una dada que ara pot semblar minsa en comparació amb les morts pel coronavirus però que supera i molt les dones mortes per violència masclista l'any 2019. El 57,7% de les dones afirmen haver patit algun fet de violència masclista al llarg de la seva vida i una de cada tres ha patit violència greu. El confinament pel coronavirus agreujarà aquestes estadístiques.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides