Espanya limita la lliure circulació de ciutadans per frenar el coronavirus

Excepte per treballar, comprar aliments o medicaments, anar a hospitals o tenir cura de gent gran o dependents
Consell de Ministres

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dissabte el decret que declara l'estat d'alarma per fer front al coronavirus i que, entre altres mesures, preveu restringir el moviment de persones excepte per anar a treballar, comprar aliments o medicaments, acudir a hospitals o tenir cura de gent gran o persones dependents.

Ho ha explicat el president del govern, Pedro Sánchez, després del Consell de Ministres. En principi la durada de les mesures seria de quinze dies, tot i que podrien ampliar-se.

Aquesta limitació a la llibertat de circulació entrarà en vigor de manera immediata. També tindrà altres excepcions, com la tornada al lloc de residència habitual o per altres causes de força major degudament justificades.

Interior assumeix els Mossos

Un dels punts més polèmics és el que es refereix a la seguretat. Els Mossos i l'Ertzaintza, així com les policies locals "quedaran sota les ordres directes" del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, fet que ja ha alçat les queixes del president Quim Torra. El ministre podrà disposar de la policia catalana per "tot el que sigui necessari per a la protecció de persones, béns i llocs" i podria imposar "serveis extraordinaris". D’altra banda, Sánchez també ha dit que l’exercit està preparat per intervenir.

Sánchez també ha deixat clar que "l'autoritat competent a tot el territori serà el govern d'Espanya" i ho ha concretat centralitzat el poder en els ministeris d'Interior, Sanitat i Transports. Pel que fa a la petició de Torra per confinar Catalunya, el president espanyol s'ha limitat a dir: "És igual on visqui un. Tots i cada un dels ciutadans només podran sortir del seu domicili, per treballar, comprar, a treure el gos, etc. Aquestes són les activitats quotidianes que es podran fer".

El Consell de Ministres, que ha començat cap a les 10 del matí, s'ha allargat fins a les sis de la tarda. El retard en la compareixença és pel debat intern entre els ministeris sobre quines mesures s'aplicaven i qui les aplica.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides