Els votants no tenen sempre raó

La frase “el client sempre té raó” em provoca picors. No, el client no té sempre raó. Sovint s’equivoca i no cal acceptar les seves peticions, exigències o impertinències perquè del que es tracta és que pagui, encara que el dependent hagi d’empassar-se la dignitat perquè l’empresa on treballa faci caixa.

És com quan en qualsevol esport es dona més importància al resultat que al bon joc o el comportament respectuós dels que el practiquen. A aquesta actitud se l’ha batejat com a ‘resultadisme’. També hi estic en contra.

En política i processos electorals se sol actuar en base a aquest resultadisme. Importen els vots, vinguin d’on vinguin i s’aconsegueixin com s’aconsegueixin. Es tracta de ‘pescar’ sufragis sigui com sigui, sense gaire escrúpols. “El votant sempre té raó”, seria el lema que resumiria aquesta pràctica.

Si els votants estiguessin sempre encertats, com hauríem d’interpretar que Hitler arribés a governar Alemanya mitjançant un procés electoral? I sense arribar a un cas tan extrem, què hauríem de pensar de les decisions dels electors que han portat Donald Trump a la presidència dels Estats Units o Jair Bolsonaro a la del Brasil, per citar dos casos llunyans i no posar-me en contra d’entrada els lectors catalans i/o espanyols que estiguin llegint aquesta columna.

Aquesta reflexió serveix tant a l’hora de triar el president d’un país, el de l’escala de veïns o la pel·lícula que es mereix guanyar un Òscar.

I, aquí vaig, també es pot aplicar a un referèndum perquè un país deixi de pertànyer a la Unió Europea o perquè un altre es declari independent d’un del qual en forma part.

No sé si mai hi haurà un referèndum sobre la independència de Catalunya. Però si algun dia se’n fa un, tindré molt clar que guanyi qui guanyi no tindrà la raó definitiva. Haurà guanyat, però la raó és pel qui se la treballa. I cal treballar-se-la cada dia.

Postdata: En la lluita contra l’Emergència Climàtica, si us plau, els qui maneu o voleu fer-ho no penseu en els vots de la gent sinó en les seves necessitats, dignitat i seguretat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides