Quin exconseller condemnat per l’1-O pateix un linxament per part dels independentistes?

Santi Vila
Santi Vila

Santi Vila va saltar del vaixell processista en l’últim moment: va dimitir del govern de la Generalitat el 26 d’octubre del 2017, hores abans que al Parlament s’aprovés, a instàncies de l’expresident Carles Puigdemont, la falsa DUI. Això, els sectors independentistes més hiperventilats no li han perdonat mai i l’exalcalde de Figueres és considerat, des d’aleshores, un “traïdor” a la causa, tot i la seva antiga i estreta amistat amb Carles Puigdemont.

En el judici del Tribunal Suprem, Santi Vila va ser condemnat a un any i vuit mesos d’inhabilitació especial i a una multa de 60.000 euros. Abans, va passar una nit a la presó, per ordre de la magistrada de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, i en va sortir després de dipositar una fiança de 50.000 euros.

Però Santi Vila afronta un altre “marró” judicial, derivat de la seva actuació com a conseller de Cultura en el conflicte de les obres religioses del monestir de Sixena dipositades al Museu Diocesà de Lleida. Està acusat i condemnat de desobeir una sentència de l’any 2015 del jutjat n. 3 d’Osca, que ordenava la devolució immediata de les 44 obres en litigi. Santi Vila s’hi va oposar i ara el jutjat li demana una fiança de 216.000 euros.

Per evitar córrer el risc de l’embargament, Santi Vila ha demanat a la Caixa de Solidaritat independentista que assumeixi el pagament d’aquests 216.000 euros. Però l’entitat que presideixen Ernest Benach i Núria de Gispert es fa el ronso i diu que aquest cas “està en estudi”.

La petició de Santi Vila a la Caixa de Solidaritat ha aixecat una gran polseguera a les xarxes socials. Són nombrosíssims els tuitaires que s’oposen radicalment a què aquesta entitat pagui els 216.000 euros que demana l’exconseller de Cultura, al qual vituperen amb tota mena d’epítets injuriosos i insultants per la seva dimissió del govern de la Generalitat en vigílies de la falsa DUI. Hi ha molts missatges que adverteixen que, si la Caixa de Solidaritat s’avé a pagar l’import d’aquesta fiança cautelar, deixaran de fer-hi més donatius.

En canvi, hi ha independentistes del “morro fort” que admeten, en privat, que Santi Vila va ser l’únic dels acusats que va explicar la veritat en el judici de l’1-O i que als dirigents del procés la situació se’ls va escapar de les mans. L’exconseller va dimitir perquè considerava que l’única sortida viable era la celebració d’eleccions anticipades a Catalunya. Però ara és un “traïdor” que no mereix rebre l’ajuda de la Caixa de Solidaritat i que ho ha de pagar amb la seva ruïna personal.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides