Del 0,7% al 3% passant pels Jocs Olímpics

Costarà de treure’ns del damunt la llufa del 3%. Catalunya ha quedat marcada per uns governants que es van habituar a rebre un 3%, com a mínim, dels diners de les contractacions públiques per als seus partits o per a ells mateixos. El febrer de 2005, Pasqual Maragall,essent president de la Generalitat,  li ho va retreure a l’aleshores cap de l’oposició i líder de Convergència Democràtica de Catalunya, Artur Mas, en un debat al Parlament que va destapar la capsa dels trons. Mas, en un exercici d’hipocresia memorable, es va fer l’ofès i va dir que trencava les relacions amb el govern català. El temps ha donat la raó a Maragall, que potser es va quedar curt a l’hora de xifrar el percentatge de la corrupció.

Aquestes pràctiques s’havien produït, sobretot, sota el mandat presidencial de Jordi Pujol. Poca autoritat podia tenir per frenar aquesta pràctica, si hagués volgut fer-ho, tenint en compte que durant tota la seva etapa com a president de la Generalitat havia mantingut oculta una fortuna a l’estranger. Des de que va confessar públicament aquesta malifeta, Pujol no ha concedit entrevistes als mitjans de comunicació i les seves aparicions i aportacions públiques han estat mínimes.

El programa ’30 minuts’ de TV3 ha presentat com un èxit haver-lo entrevistat en el documental ‘Objectiu 0,7%’ que es va emetre el diumenge passat. Ho va avançar en un tuit que va haver d’eliminar poc després de pujar-lo a la xarxa per l’escàndol polític i ètic que es va organitzar. ’30 minuts’ va comprar la idea del documental al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i el va realitzar la productora Som batabat, una de les mimades per la televisió pública catalana, autora, per exemple, del video en què una actriu angoixada comparada la situació a Catalunya amb la d'Ucraïna. L’excusa per incloure Pujol en aquest documental, que recorda els 25 anys i mig que han transcorregut des de la campanya popular que es va realitzar a tota Espanya per demanar que les administracions públiques dediquessin el 0,7% dels seus ingressos a la cooperació internacional, és que en aquells moments presidia la Generalitat.

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, va ironitzar a twitter suposant que la propera intervenció de Jordi Pujol a TV3 serà per parlar del 3% que ens ha fet famosos mundialment. No ho farà. No apareixerà a TV3 per parlar del 3% ni de les seves impressions després que l’Agència Tributària conclogués fa dues setmanes que va defraudar a Hisenda 885.651 euros pels diners amagats a l’estranger. Al cap i a la fi, aquest delicte ja ha prescrit i Jordi Pujol farà 90 anys el proper 10 de juny.

D’aquí a dos anys en farà 30 dels Jocs Olímpics de Barcelona. A TV3 podrien anar pensant en encarregar un documental sobre aquella fita i preguntar-li a Pujol com ho va viure. I, ja posats, podria demanar-li també que digués la veritat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.