Els atacs homofòbics creixen a Catalunya durant el 2019

Les víctimes acostumen a ser homes homosexuals, però cada cop la pateixen més lesbianes
L'homofòbia es dispara a Catalunya
L'homofòbia es dispara a Catalunya

Les agressions en contra del col·lectiu ­LGTBI (lesbianes, gais, trans­sexuals, bisexuals i intersexuals) han augmentat a Catalunya en més d'un 27% respecte a l'any passat. Aquestes dades, facilitades per l'Observatori contra l'Homofòbia, posen de manifest el llarg camí que encara queda per recórrer per a la plena igualtat de drets entre totes les persones, sigui quina sigui la seva orientació sexual.

Eugeni Rodríguez, president de l'Observatori, denuncia que "aquest any ja hi ha hagut 143 incidents", afegint que "el més atacat és el col·lectiu gai masculí. Sobretot són agressions verbals, humiliacions i vexacions, però augmenten les físiques de manera alarmant. Estem en un 40% de físiques i un 60% de verbals".

El darrer incident, una pallissa a un noi gai de matinada al barri del Born, fa poc més d'una setmana, posa de manifest que Barcelona és la zona on més s'ha disparat el nombre d'agressions, un 40% més que el 2018, i que per districtes, Ciutat Vella, l'Eixample i Sants-Montjuïc és on s'han produït més casos. "A Barcelona hi ha més agressions però és també on se'n denuncien més. El col·lectiu LGBTI és més visible i està més empoderat, sap què fer i on anar per denunciar, però a la resta del territori no és tan fàcil. A molts llocs encara costa ser visible com a LGTBI, i per això és més difícil que ens arribin denúncies. No és el mateix una gran ciutat que una de mitjana o un poblet del Pirineu", diu Eugeni Rodríguez.

En ple segle XXI, l'homofòbia s'estén com la pólvora entre la societat i ha trobat el combustible necessari en els discursos de l'odi, que augmenten la sensació d'impunitat. Segons Eugeni Rodríguez, "l'extrema dreta, com VOX, ha legitimat un discurs en què banalitza l'homofòbia, i això fa que molts joves s'encoratgin a agredir persones LGTBI".

Algunes de les frases que s'han de sentir els membres d'aquest col·lectiu són: "Marica de merda et faré heterosexual a hòsties" o "bollera, no tens dret a sortir pel nostre barri". Frases i fets esparverants: pallisses, agressions verbals, humiliacions als locals d'oci o a l'escola. Aquest 2019, cada dos dies una persona ha passat per l'Observatori per denunciar una agressió física o verbal per la seva condició sexual, i malgrat el que es pugui pensar, els agressors són gent molt jove. "El 75% de les vegades són nois entre 17 i 25 anys, però de tant en tant també hi ha gent més adulta. Això sí, un 99% dels agressors són homes", afirma Eugeni Rodríguez.

Pel que fa a les víctimes, la majoria són homes gais o bisexuals, un 59,4%, però hi ha un augment important del col·lectiu de dones lesbianes i bisexuals: de set agressions denunciades el 2018 s'ha passat a 18 durant aquest any. "L'homofòbia es combat amb l'empoderament de les víctimes, no callant", reflexiona Rodríguez. "És complicat perquè la majoria de vegades no es pot agafar l'autor dels fets…, però costi el que costi s'ha de denunciar". La lluita contra l'homofòbia passa per la denúncia.

(Visited 182 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari