100 dies de la posada en marxa de la 3D Factory Incubator a Barcelona: alta ocupació i 15.000 peces

3D Factory Incubator
3D Factory Incubator

La primera incubadora europea d’alta tecnologia en impressió 3D, 3D Factory Incubator, celebra els seus 100 primers dies des de la seva posada en funcionament amb un balanç extraordinàriament positiu: actualment, s’han imprès més de 15.000 peces en 3D i tots els espais privats estan ocupats, i encara queden places disponibles en el co-working i d’incubació virtual.

Aquesta iniciativa, situada al Polígon de la Zona Franca de Barcelona, és única a Europa i ha tingut una inversió de 3 milions d’euros. Està liderada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i la Fundació Leitat, i compta amb el suport econòmic de fons FEDER a través de la Fundació INCYDE de las Cámaras de Comercio.

Avui dia, són 20 les empreses incubades en aquests 100 primers dies. L’objectiu inicial era incubar 25 empreses per any, fet que permet ressaltar l’èxit de la convocatòria. Actualment, la convocatòria per presentar projectes vinculats a la impressió 3D es manté oberta.

La 3D Factory Incubator és l’única incubadora dedicada a la manufactura additiva (3DP / AM) que forma part de la xarxa d’incubadores d’alta tecnologia europea impulsades per la UE. Davant de l’alta demanda, s’està licitant una nova impressora per cobrir les necessitats de les empreses incubades referents a materials biocompatibles, i s’espera que, en el pròxim mes, també s’incorpori una altra impressora 3D.

La incubadora compta amb més de 600 m2 d’espais privatius i àrees comunes i disposa d’un laboratori de producció amb 6 tecnologies diferents d’impressió, software de disseny 3D, equips de postprocessament d’última generació i un escàner 3D per al control de qualitat i metrologia. La 3DFactory Incubator presta serveis generals d’incubació, serveis tecnològics de producció, serveis d’innovació i consultoria de negoci, serveis d’assaig o testing, i suport a la comercialització.

La tipologia d’empreses que alberga la incubadora és molt diversa: empreses del sector de la salut (tecnologia de la personalització), béns de consum (des d’instruments musicals fins a bicicletes), mobilitat i iniciatives especialitzades en disseny. I també hi ha un cas destacable: una empresa logística que ha sabut preveure la revolució que suposarà per al seu sector la re-localització de la producció amb la tecnologia 3D.

L’objectiu de la incubadora d’alta tecnologia és promoure el creixement d’iniciatives vinculades a la impressió 3D mitjançant la creació d’un espai per a la incubació d’emprenedors, start-ups o spin-offs de grans empreses. Està cofinançada en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), mitjançant el Programa Operatiu Plurirregional d’Espanya 2014-2020, i opera sota l’Eix 3: Millora de la competitivitat de les PIME, concedit a través de la Fundació INCYDE.

Amb la seva posada en funcionament, la 3D Factory Incubator ha estat present al congrés de les empreses del futur 4YFN –en el marc del Mobile World Congress–, a la fira d’impressió 3D de Bilbao ADDIT3D, i participarà en el Saló Internacional de Logística SIL i a la primera edició del saló LBL Factory a Saragossa, entre d’altres.

La incubadora d’alta tecnologia en impressió 3D va ser inaugurada el passat mes de febrer, amb la presència del ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, així com l’alcaldessa de Barcelona i presidenta del CZFB, Ada Colau, el delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro, el president de Leitat, Jordi W. Carnes, el president d’INCYDE, José Luis Bonet, i la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, entre altres autoritats.

Aquestes instal·lacions s’emmarquen en el projecte estratègic DFactoryBCN que es desenvolupa al Polígon de la Zona Franca de Barcelona i que, en els pròxims mesos, implicarà la primera pedra d’un nou edifici de 17.000 m2 que serà la primera fase d’un hub d’Economia 4.0 a Barcelona.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.