Sánchez guanya i podrà triar entre els socis de la moció de censura o Cs

Esquerra s'imposa per primera vegada a Catalunya, i els tres partits de dretes no sumen
Pedro Sánchez PSOE

El PSOE de Pedro Sánchez s'ha imposat de manera clara a les eleccions generals celebrades avui diumenge. Uns resultats que deixen Sánchez en una cruïlla: o posar-se un altre cop en mans de Podem i dels partits independentistes, o acceptar l'aliança amb Ciutadans, que desitja part del seu partit i els poders econòmics.

Amb els resultats escrutats, el PSOE s'emporta la victòria als comicis amb 123 escons. La segona posició és per a un PP que s'ensorra i es mou en mínims històrics, amb només 65 diputats. I hi segueixen Cs, amb 57Unides Podem i les seves confluències, amb 42, i Vox, amb 24 representants.

A continuació se situen ERC, que aconsegueix la victòria a Catalunya amb 15 escons; JxCat, amb 7; el PNB, amb 6; EH Bildu, amb 4; Navarra Suma -coalició de PP, Cs i UPN-, amb 2, Coalición Canaria, també amb 2, i Compromís el Partit Regionalista de Cantàbria, Coalición Canaria i Coalición por Melilla, amb un escó.

Si el resultat final confirma aquest repartiment de forces, Pedro Sánchez té a la mà continuar a la Moncloa. Però hauria de trobar suports, amb dues possibilitats al seu abast. Per una banda, podria optar per repetir el pacte que el va portar a la Moncloa, amb Podem i els independentistes catalans.

Amb les dades actuals, socialistes i morats sumen 162 escons, a 14 de la majoria absoluta, que aconseguirien amb l'aval dels representants d'ERC, i si calgués, de JxCat.

D'altra banda, Sánchez també tindria una altra opció: un pacte de centre amb Cs, l'opció que el partit taronja ha descartat durant tota la campanya, que els socialistes també han menyspreat, però la preferida de l'establishment econòmic a Espanya.

Les urnes allunyen igualment la possibilitat un tripartit de dreta i ultradreta a la Moncloa: PP, Cs i Vox sumen només 143 escons a anys llum dels 176 que marquen la majoria absoluta.

(Visited 35 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari