L’Ajuntament de Barcelona s’enfronta a una denúncia per contaminació

L'anticicló, la pols del Sàhara, el milió de vehicles pels carrers i els 10000 nous visitants del Mobile, amb l'augment de trànsit, han creat la tempesta perfecta de la contaminació a la ciutat
L’aire de Barcelona és irrespirable i provoca més de 420 morts anuals

La ciutat s'ha tornat irrespirable. Tant que més de 3500 persones de la ciutat i dels seus voltants han mort per causes derivades de la contaminació. Ni les campanyes alabant el blau Mediterrani o la bonança del clima, ni la postal que es ven al Mobile poden amagar la boira grisa que encapota la ciutat. Els miradors del Tibidabo o Montjuïc, on centenars de turistes arriben per prendre una panoràmica de la ciutat, retorna una imatge fosca i bruta, i amb un aire que costa molt respirar.

Barcelona està a l'aparador del món aquests dies, però la imatge de postal està una mica borrosa. Una espessa capa de color gris té la ciutat enterbolida i amb un ambient irrespirable. L'índex de contaminació a la ciutat s'han disparat en el que ja es considera com una "tempesta perfecta", és a dir, s'han donat tots els condicionants perquè els indicadors estiguin al màxim, a la contaminació habitual s'han de sumar l'anticicló meteorològic, la intrusió de la pols del Sàhara i l'augment del trànsit a causa dels 107000 nouvinguts a la fira del Mobile World Congress.

Aquesta permanent boina grisa sobre la ciutat és el que ha portat a Román Martín a posar una denúncia contra l'Ajuntament de Barcelona per incompliment de la llei en matèria mediambiental i del dret bàsic a gaudir d'un aire net i respirable. La denúncia, que està en tràmit, consisteix a demanar l'Ajuntament que compleixi el límit europeu de diòxid de nitrogen. Europa ha fixat el límit en 40mg/m², però des de fa més de 10 anys aquest límit se supera. La mitja anual a Barcelona és de 60mg/m², i a vegades, com és el moment actual s'ha arribat a més de 100. Fa un parell d'hores estàvem a 71mg/m².

La denúncia de Román no és més que la punta de l'iceberg de la contaminació a Barcelona. Un fet que afecta, segons dades aportades a la denúncia, a un elevat percentatge de la població. A Barcelona i la seva àrea metropolitana es calcula que cada any moren 3500 ciutadans per causes relacionades amb la contaminació. Un informe municipal confirma que entre els anys 2010 i 2017 van haver-hi 420 morts per un excés de partícules fines en l'aire… i això no s'atura dient que en dies puntuals no s'agafi el cotxe o ordenant a les constructores que reguin més sovint per evitar la pols.

"És cert que estem en una punta de contaminació", assegura María García, representant d'Ecologistes en Acció, associació integrada a la plataforma Qualitat de l'Aire, "però el problema de Barcelona és la contaminació crònica. Estem respirant cada dia uns nivells tòxics molt elevats, ara més perquè tenim a sobre l'anticicló". Ecologistes en Acció divideix en tres els principals focus contaminants, un 50% es refereix al fum dels vehicles que circulen per la ciutat, més d'un milió de moviments al dia, i la resta és la contaminació del Port i de la indústria de la ciutat. "La contaminació que respirem tothom cada dia és la dels vehicles, per què és més difusa i s'expandeix. La resta, del Port i de la indústria, acostumen a incidir molt més en els territoris dels voltants, per exemple als barris de Paral·lel, Poble Sec, Sants… Però la contaminació de Barcelona, en general, arriba als Pirineus".

La Generalitat ha pitjat el botó del preavís i recomana, per reduir la contaminació, no agafar el cotxe. Una iniciativa a la qual s'ha sumat l'Ajuntament, topant-se de front amb la vaga del transport i el Mobile. Des dels sindicats del transport afirmen que aquesta mesura únicament serveix per forçar la negociació i augmentar els serveis mínims, i el Mobile s'inhibeix. Els rèdits econòmics dels 100000 visitants són molt més elevats que la contaminació que puguin generar. La polèmica mesura té un punt molt timorat, ja que no es posa amb l'arrel del problema "el que més contamina són els cotxes i la mesura de reduir el trànsit només apedaça. S'ha de posar el tema de la contaminació en l'agenda política perquè es prenguin mesures que potser no són populars però sí eficients".

Una d'aquestes mesures és el peatge per accedir a la ciutat, que està implantada amb èxit a ciutats europees com Estocolm, però aquesta proposta xoca amb el que vol i està posant en marxa l'Ajuntament. "La taula de l'Ajuntament ha posat en marxa la creació d'una zona de baixa emissió", explica García, "especialment si hi ha episodis de diòxid de nitrogen, però això passa de manera molt puntual, com per exemple ara. El que realment importa és la contaminació crònica, els valors anuals, produïda pel trànsit, i en contra d'això no han fet res". El peatge per entrar a la ciutat, que s'ha posat sobre la taula en diverses ocasions, és una polèmica i desusaria mesura que reduiria dràsticament la contaminació a la ciutat, "tenim la densitat de vehicles més alta d'Europa, el doble que Madrid, per exemple i el triple que a París o Londres, pel fet que Barcelona és una ciutat de pas, de gent que entra i marxa. Les rondes, les vies ràpides que travessen la ciutat, les grans avingudes… tot està pensat per i per als cotxes, sense apostar pel transport públic o una mobilitat molt més sostenible".

Colau va aprovar a finals del 2017 un protocol, que entrarà en vigor el 2020, pel qual els vehicles es dividiran per categories, de cara a futures restriccions de trànsit segons la contaminació. Són les famoses etiquetes A, B, C que ja es poden veure en alguns vehicles "però el que nosaltres denunciem", declara la representant d'Ecologistes en Acció "és que les etiquetes encobreixen el frau del dièsel per què aquests suposats mesuraments no es corresponen amb les emissions reals dels vehicles, sinó amb l'edat dels cotxes. Del milió de vehicles de Barcelona amb aquests adhesius només es traurien de circulació un 10% i en canvi es quedarien automòbils molt contaminants". Dit d'una altra manera es penalitzarà els cotxes més antics, tot i que, en certes ocasions, els més moderns, per la potència i cremen, i contaminen, un 40% més que vehicles amb més anys. L'entitat ecologista, que acusa Colau d'excessiu conservadorisme, considera que la mesura va dirigida a incentivar que la gent es compri un cotxe nou i es renovi el parc de vehicles, però no trauran els cotxes dels carrers. "Aquestes mesures són per cobrir l'expedient però no fan una intervenció seriosa. Ara hem posat catifa vermella perquè entrin els vehicles privats a la ciutat, i això entra en contradicció amb el dret a respirar bé i saludable. Hem d'arribar a aconseguir que el cotxe sigui residual a la ciutat i conquerir l'espai pels ciutadans. EL primer pas és posar el peatge, per què la gent no agafarà el cotxe si ha de pagar". Mentre Colau desfulla la pansida margarida, els ciutadans seguirem respirant un aire contaminat, vint punts per sobre del que marca la normativa europea.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides