Sánchez renuncia a convertir el Valle de los Caídos en un museu

El president aposta perquè l'espai sigui un cementiri civil i manté la idea de crear una comissió de la veritat
Pedro Sánchez amb Evo Morales
Pedro Sánchez amb Evo Morales

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, vol que el Valle de los Caídos sigui un cementiri civil i, així, renuncia a convertir-lo en un museu de la memòria col·lectiva, com va proposar el PSOE a finals de l'any 2017 en una proposició de llei vetada per l'executiu de Mariano Rajoy.

"L'opinió del govern és que el Valle no pot ser un lloc de reconciliació. Ha de ser un lloc de repòs, un cementiri civil per a les víctimes de la contesa i el franquisme", ha assenyalat en roda de premsa conjunta amb el president de Bolívia, Evo Morales.

Després, en una conversa informal amb els periodistes que l'acompanyen en la seva gira iberoamericana, Sánchez ha atribuït el canvi de plantejament a la connotació que ja té aquest monument en el qual, de moment i fins a la ja anunciada exhumació, està enterrat Franco, i en el que reposen víctimes dels dos bàndols.

En la proposició de llei que va registrar el PSOE a finals del 2017 per ampliar l'actual Llei de Memòria Històrica, proposaven convertir el Valle de los Caídos en "centre nacional de memòria", des d'on s'impulsés la cultura de la reconciliació i el reconeixement de les víctimes a través de projectes museístics i d'investigació.

Però ara Sánchez veu més convenient crear en un altre lloc un museu de la Memòria, a l'estil del que ha visitat a Santiago de Xile dedicat al cop d'estat contra Salvador Allende i les víctimes de la repressió de la dictadura d'Augusto Pinochet, que admet haver-li impactat.

El cap de l'Executiu sí manté en canvi la voluntat d'establir la Comissió de la Veritat a Espanya, "que sigui el més plural possible, incorpori totes les perspectives històriques sobre la guerra civil i la dictadura" perquè, "d'una vegada per sempre es tanquin aquestes ferides".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides