La Fiscalia vol investigar Rato per 850.000 euros en comissions de Bankia

L'exvicepresident del govern central ja està condemnat a quatre anys i mig de presó per les targetes black
Título de la imagen
Título de la imagen

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat el jutge que investigui Rodrigo Rato per haver rebut 850.000 euros en “comissions sense justificació” quan era president de Bankia. El fiscal sospita que Rato en el 2011 i el 2012 va rebre els diners en la seva condició de president de Caja Madrid primer i Bankia després i a través de la seva societat patrimonial Kradonara 2001 SL comissionis sense justificació.

En aquesta causa s’investiga a través de diverses peces separades els negocis i la fortuna del qui va ser vicepresident del govern central, en el govern del popular José María Aznar, i que va arribar a ser també director del Fons Monetari Internacional (FMI).

Ara el fiscal demana al titular del Jutjat d’Instrucció número 31 de Madrid que es continuï el procediment contra Rato, però també contra l’exsecretari d’Estat d’Hisenda i exvicepresident de Bankia, José Manuel Fernández Norniella, i la secretària de Rato, a més d’altres 13 persones i dues empreses.

Els diners rebuts per Rato tindrien l’origen en comissions abonades per dues societats que eren clients de Bankia a una societat el propietari de la qual i gestor és Alberto Portuondo, considerat pels investigadors com un testaferro de Rato.

Portuondo va entrar a Bankia de la mà de Rodrigo Rato el 2010 i va participar en el procés de selecció d’aquelles societats en els concursos de publicitat que Caja Madrid-Bankia. Portuondo mantenia negocis amb Miguel Angel Montero, des de 2008, qui ha estat administrador de diferents societats familiars vinculades a Rato.

El fiscal diu que “amb les finalitats de l’assoliment de comissions de Rato es va servir d’íntims col·laboradors que, com Montero, han treballat des de molt temps enrere per a ell, així la seva secretària Teresa Arellano a la qual va donar altes funcions executives dins de l’entitat financera i al seu amic i home de confiança José Manuel Fernández Norniella, a qui va nomenar vicepresident i conseller”.

Rodrigo Rato va crear, així, un cercle de confiança també amb el responsable de comunicació externa en Caja Madrid-Bankia. El fiscal considera que “tots ells van constituir un autèntic grup de pressió dins de l’entitat financera, actuant com a nucli dur a les ordres i en benefici últim de Rodrigo Rato”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides