Quins liberals mediàtics van votar la CUP?

bernat dedeu beteve
bernat dedeu beteve

Bernat Dedéu, Enric Vila i Anna Punsoda. Tots tres van ser membres adherits de l’extinta Fundació Catalunya Oberta, el think tank liberal i nacionalista fundat per Lluís Prenafeta, i van compartir una candidatura, anomenada Ordre i aventura, que va fracassar l’any passat a les eleccions de l’Ateneu Barcelonès.

Abans del 21-D van fer saber el seu vot. El columnista Enric Vila, marcadament nacionalista i amb posicionaments particularment allunyats de l’anticapitalisme cupaire, va rebutjar el PDECat i ERC en una columna publicada a El Nacional el 21 de novembre i va apostar per la CUP: “l’únic partit que es pot votar -potser perquè encara no ha governat-“.

La filòsofa Anna Punsoda, des de Nació Digital, va anunciar el passat 19 de desembre, la vigília de la jornada de reflexió, el seu vot per la CUP “perquè hi ha una cosa que em fa més por que Rajoy o que Ciutadans, i és que els meus ens neguin la possibilitat de defensar-nos“, fet que retreia a ERC i el PDECat.

Per la seva part, Dedéu va difondre una imatge de la papereta de la CUP donant a entendre que els votaria, tot demanant disculpes a “nostru sinyor Thomas Jefferson [tercer president dels EUA] i el doctor Hayek [l’influent economista liberal]”, ja que considerava que “ara toca múscul”.

Aquests vots apunten una sintonia aparentment insòlita que té un precedent no gaire llunyà en l’altre sentit. Quan Dedéu i companyia optaven a encapçalar l’Ateneu Barcelonès, l’excap de llista cupaire per Barcelona Antonio Baños va avalar-los a l’Ara descrivint-los com “nous noucentistes” i “una bona colla en general”, tot esperant que “potser aquests nois d’ordre li saben posar una mica d’aventura a l’agonia putrefacta del model Barcelona”. També va entrevistar Dedéu a Betevé.

Al final, molts votants del sector independentista han optat pel camí invers el 21-D: la CUP va passar de 10 a 4 diputats i Junts per Catalunya va superar ERC. El fet d’haver-se decantat per la CUP, així mateix, va generar alguna crítica hiperventilada. Francesc Abad, el qual va plegar del secretariat de l’ANC el 2016 després d’haver insultat els militants de la CUP, va titllar Dedéu i companyia de “personatges frívols i intranscendents” i “colleta amb ni una línia de «fets» consignables al full de serveis del país, que no poden ni guanyar unes eleccions a un ateneu, que pontifiquen de tot i de tothom des de la comoditat dels articles escrits des del confort de la terrassa d’un bar amb un gintònic a la mà”. A més, va suggerir que havien perjudicat electoralment la CUP anunciant que la votarien. “La Gestapo convergent”, va replicar Enric Vila.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides