‘Le Monde’: “Puigdemont té poc respecte per la democràcia”

El diari francès acusa l'independentisme de "viure en una bombolla"
Título de la imagen
Título de la imagen

El rotatiu francès Le Monde ha publicat un editorial contra l’independentisme en el qual denuncia que “els independentistes viuen en una bombolla, venen il·lusió, capitalitzen la complexitat de la situació catalana. Però no s’atreveixen a celebrar unes eleccions autonòmiques, sota la supervisió de la comissió electoral espanyola; un escrutini precedit d’una campanya lliure sobre els veritables desafiaments de la “independència”; un escrutini legal que reflecteixi com es posiciona la població catalana. Els independentistes prefereixen la política del pitjor”.

El diari, que està participat en un 15% pel grup Prisa, assegura a l’editorial titulat “En Catalogne, la politique du pire” (a Catalunya, la política del pitjor) que Espanya “viu una tragèdia”, de la que en responsabilitza al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, del qui diu que “s’ha posat fora de la llei” i afegeix que “ha assumit el risc d’un enfrontament amb Madrid que pot acabar amb violència“.

El rotatiu francès afirma que l’actitud de Puigdemont ha provocat que el govern central hagi d’aplicar l’article 155 de la Constitució i “suspendre l’autonomia de Catalunya”. En aquest sentit, Le Monde diu que “podem tenir la major de les simpaties per les aspiracions dels catalans a una major autonomia. Podem denunciar l’absentisme de Madrid des del 2010. Però no podem deixar d’assenyalar que Puigdemont té poc respecte per la democràcia“, reblant que “el Parlament fa setmanes que no es reuneix per l’única raó que la majoria rebutja respondre a les preguntes de l’oposició”.

També destaca en aquest editorial que Mariano Rajoy “ha esperat, ha deixat passar el temps, ha dit que no estava tancat al diàleg” però que no ha obtingut resposta per part de l’independentisme. Quan parla de la consulta de l’1-O, Le Monde diu que “el referèndum organitzat per Puigdemont era il·legal, contrari a la Constitució de 1978 (massivament secundada pels catalans). Vota poc més que pel 40% dels electors. El resultat és poc fiable”.

El diari francès també dedica alguns paràgrafs del seu editorial a TV3 quan diu que “la televisió pública catalana porta mesos colpejant amb una propaganda independentista simplista i enganyosa, recorrent a una retòrica de victimització que pretén fer creure, de forma grotesca, que Catalunya és víctima del retorn de la dictadura franquista”, afirmant que “no és el cas”.

(Visited 32 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari