El Govern busca alternatives per tirar endavant la desconnexió

Agafa força l'article 81.3 del reglament del Parlament, que permet l'alteració de l'ordre del dia d'un ple
Puigdemont, Junqueras i Romeva
Puigdemont, Junqueras i Romeva

La suspensió cautelar de la lectura única, l’anomenada via exprés, per part del Tribunal Constitucional (TC) després de la impugnació del govern espanyol, ha fet que el Govern català, a part de recórrer la decisió, busqui alternatives per tirar endavant les lleis de desconnexió.

Agafa força com a primera alternativa l’aplicació de l’article 81.3 del reglament del Parlament en vigor. Aquest article regula el funcionament de l’ordre del dia dels plens. Concretament, el seu tercer punt diu: “L’ordre del dia del ple pot ésser alterat si aquest ho acorda, a proposta del president o a petició de dos grups parlamentaris o d’una cinquena part dels membres del parlament, i també pot ésser alterat quan hi obliga el compliment d’una llei. Si s’hi ha d’incloure un assumpte, aquest ha d’haver complert els tràmits reglamentaris que li permeten d’ésser-hi inclòs, llevat d’un acord explícit en sentit contrari, per majoria absoluta”.

Diu que l’ordre del dia pot ser alterat a petició de dos grups. I que s’hi pot incloure un assumpte que hagi complert els tràmits reglamentaris “llevat d’un acord explícit en sentit contrari” per majoria absoluta. Per tant, la proposició de llei del referèndum d’autodeterminació presentada per Junts pel Sí i la CUP podria arribar a votació al ple sense haver passat els tràmits que indiquen el procediment legislatiu comú o el procediment de lectura única (que ha estat suspès pel TC).

El 81.3 és un articulat que ja ha estat motiu de discussió dels grups parlamentaris, almenys en una ocasió recent. El 17 de maig passat, els grups de Catalunya Sí que es Pot i la CUP van demanar d’alterar l’ordre del dia, fent servir el 81.3 del reglament, per sotmetre a votació unes resolucions que exigien al govern que canviés la posició dins el consorci del Palau de la Música de manera que acusés CDC pel cas de les comissions per obra pública.

(Visited 31 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari