Greus defectes en el viaducte del Júnior al Paraguai

L'enginyer que va fer el projecte denuncia que va ser modificat per Isolux per estalviar-se costos
Título de la imagen
Título de la imagen

La Unitat de Delictes Econòmics i Anticorrupció de la Fiscalia del Paraguai ha obert una investigació sobre el procés d’adjudicació del projecte de construcció d’un viaducte a la capital del país, Asunción, a l’empresa espanyola Isolux. Aquesta obra, que va ser inaugurada el passat 31 de març, salva la cruïlla de les avingudes Madame Lynch i Aviadores del Chaco i, només tres mesos després de la seva entrada en servei, ja ha patit una inundació que la va deixar parcialment tancada al trànsit (vegeu EL TRIANGLE n. 1262).

L’enginyer Hermann Pankow, que va dirigir la redacció del projecte inicial, ha presentat una denúncia a la Fiscalia en la qual afirma que Isolux va introduir modificacions sobre la marxa per tal de reduir costos i això ha provocat la inundació de la part inferior del viaducte. Segons aquest enginyer, la llosa de la base havia de tenir un gruix d’un metre per impedir les filtracions de les aigües freàtiques i Isolux només la va fer de 35 centímetres, estalviant-se d’aquesta manera uns 2,5 milions d’euros.

Paradoxalment, el pressupost d’adjudicació de l’obra, que va ser de 22 milions de dòlars, va patir un increment posterior, fins als 24 milions de dòlars. És a dir, Isolux va carregar sobrecostos d’uns 2 milions de dòlars al Ministeri d’Obres Públiques i Comunicacions (MOPC) paraguaià mentre, a la vegada, modificava el projecte inicial per reduir el pressupost en uns 2,5 milions. Negoci rodó!

La construcció d’aquest viaducte esquitxa directament Jordi Pujol Ferrusola. Un mail intervingut per la Guàrdia Civil espanyola a directius d’Isolux revela que el Júnior cobrava una comissió d’entre el 2% i el 7% per cada obra que l’empresa aconseguís al Paraguai. El seu home de confiança en aquest país americà, l’intermediari Eduardo Dos Santos, presumeix de mantenir una “relació directa” amb el ministre Ramón Jiménez Gaona, per influir en l’adjudicació d’obres públiques.

De moment, la Fiscalia ha imputat el ministre i cinc alts càrrecs del MOPC. En paral·lel, la Contraloría General de la República, l’equivalent al Tribunal Comptes, ha requerit tot l’expedient del polèmic viaducte i l’oposició parlamentària al govern del president Horacio Cartes ha demanat la creació d’una comissió d’investigació.

A Espanya, l’empresa Isolux –que ha pagat muntanyes de diners al Júnior en els últims anys– acaba de fer fallida, amb un forat superior als 800 milions d’euros.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides