Un altre testimoni explosiu en el cas Adigsa

L'exconseller delegat Miquel Bonilla xifra en 100 les actuacions irregulars
Felip Puig en el Parlament
Felip Puig en el Parlament

Un testimoni principal del cas Adigsa, el judici del qual afecta els darrers anys de la Generalitat pujolista i comença el maig, és el del conseller delegat d’aquesta empresa que va administrar l’habitatge públic, Miquel Bonilla. Segons revela El Confidencial, va explicar a la Policia que es van adjudicar obres sense seguir el procediment licitador reglamentari ni deixar-ne constància documental.

Les citades irregularitats formals, que Bonilla xifra en un centenar, van tenir lloc, suposadament, quan Artur Mas era conseller en cap de Jordi Pujol, Felip Puig era conseller de Política Territorial i Obres Públiques i José María Penín -familiar de Puig- era empleat d’Adigsa i exercia, presumptament, d’home-pont en adjudicacions a dit.

De Bonilla a Salguero
Pel que fa al paper de Penín en la presumpta trama, la mateixa informació recull el testimoni de tècnics d’Adigsa, segons els quals el cost de les obres de rehabilitació en les quals va intervenir aquest familiar de Felip Puig era “molt elevat per les obres que s’hi feien”. El sobrecost estimat per un informe encarregat per Adigsa és del 15,51%, però un altre testimoni explosiu, el de l’empresari José Antonio Salguero, assegura que li van dir que havia d’inflar un 20% les seves factures.

Salguero ha declarat que Mas estava al cas del xantatge que diu haver patit: que, quan va voler cobrar per uns treballs de remodelació, Penín li va dir que havia d’inflar un 20% les seves factures, i que Mas li va respondre a l’email amb què va ser informat de la situació que es dirigís a la seva cap de premsa i a Ferran Falcó, president d’Adigsa.

Així mateix, Salguero, que ha reconegut el fet d’haver pagat diners a Convergència a canvi de concessions d’obra pública, explica que no volia facturar com l’indicava Penín i que quan va poder contactar amb Felip Puig per explicar-li que estava patint un xantatge, el conseller només es va interessar per com pensava efectuar el pagament.

Penín i les constructores
Pel que fa al modus operandi de Penín, El Confidencial revela la descripció que en fan exempleats d’Adigsa. Un tècnic va explicar que es feien papers d’autorització simulant un petit concurs entre tres empreses. Segons José María Oliveras, que va ser responsable tècnic d’Adigsa, al marge de Penín, hi havia una llista de constructors que havien fet obres sense contracte i que tenien dificultats per cobrar. Xifra aquest desgavell en quatre milions d’euros i les constructores, segons el mateix diari, eren Teyco, Comapa, Natur System, CSV, Can Ensenya i Misca.

Una de les comunicacions que més crida l’atenció d’aquest cas és un email enviat a Felip Puig per la seva secretària, encapçalat per la frase “Penín, a no sap com fer-ho”. Revela les insistents trucades telefòniques de Penín per parlar dels diners reclamats a Adigsa per constructores que assumien feines de rehabilitació sense adjudicacions formalitzades. Segons la Policia, Penín va atribuir la iniciativa d’atorgar obres d’aquesta manera als responsables d’Adigsa Josep Anton Fontdevila, Jordi Huguet i Antonio Jiménez, i també va dir que Ferran Falcó emparava aquestes pràctiques i que creia que Felip Puig i Oriol Pujol n’estaven al cas.

(Visited 46 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari