Arrenca el judici pel 9N

Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau s'asseuen davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
Título de la imagen
Título de la imagen

Comença el judici contra l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, l’exvicepresidenta, Joana Ortega, i l’exconsellera d’Ensenyament, Irene Rigau. Tots tres s’asseuen a la banqueta dels acusats davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) acusats de desobediència greu i prevaricació després d’haver convocat la consulta independentista del 9N tot i la resolució en contra el Tribunal Constitucional (TC).

Els acusats han estat rebuts a les vuit del matí al Palau de la Generalitat pel govern català en ple. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el discurs que ha fet davant dels acusats ha afirmat que “avui molts ens sentim jutjats”. Des del Palau de la Generalitat Mas, Ortega i Rigau, acompanyats per l’executiu català han marxat cap al Passeig de Lluís Companys de Barcelona on es troba la seu del TSJC. A la comitiva s’hi han sumat, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i els exconsellers del govern català, Andreu Mas-Colell, Boi Ruiz i Ferran Mascarell.

La Fiscalia demana deu anys d’inhabilitació per a Artur Mas i nou per a Joana Ortega i Irene Rigau. El ministeri públic acusa tots tres d’haver articulat “una estratègia de desafiament complet i efectiu” a la suspensió de la consulta del 9N acordada pel TC, sent “completament conscients que amb això trencaven l’obligat acatament” de les ordres del Constitucional.

Avui comença un judici que es preveu duri cinc dies, fins al 10 de febrer, en el que passaran davant del jutge els expresidents del Parlament, Núria de Gispert i Joan Rigol, l’exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, el president del Consell Assessor per la Transició Nacional, Carles Vives i Pi Sunyer, i el diputat del PDCat al Congrés, Francesc Homs, que declararà com testimoni, tot i que també serà jutjat pel Suprem pels mateixos fets.

Les organitzacions independentistes que han organitzat els actes de suport als acusats del 9N -l’Assemblea Nacions Catalana (ANC), Òmnium Cultural, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM)- han dit que s’han inscrit fins a 50.000 persones per fer costat aquest matí als tres acusat a l’entrada al TSJC. També asseguren que seguiran el judici 400 professionals de 60 mitjans de comunicació, set d’ells estrangers, així com observadors internacionals convidats per l’ANC.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides