El Dia de la Granota

“Si vols drenar un pantà no els ho preguntis a les granotes”. Aquesta reflexió l’ha feta el president del Partit de Baviera, Florian Weber, després que el Tribunal Constitucional Federal alemany rebutgés que aquest land tingui el dret a celebrar un referèndum per independitzar-se de la resta del país.

L’expressió serveix per les granotes i pels pantans de tot el món, inclosos Catalunya, el Veneto, Califòrnia o Texas, territoris on també hi ha veus que reclamen el dret a celebrar un referèndum per separar-se del país del qual ara formen part.

Una conclusió a extreure d’aquesta notícia és que tots els tribunals constitucionals del món democràtic respondran de forma idèntica a aquesta pregunta si les constitucions dels països afectats els defineixen com a ens sobirans i no divisibles.

Les granotes no volen renunciar a l’aigua imprescindible per la subsistència. Subsistiria Espanya si Catalunya se’n separés? Alemanya si Baviera deixés de formar-ne part? Els Estats Units, sense Califòrnia o Texas? Tant segur és que sobreviurien com que hi sortirien perdent perquè els que volen drenar els pantans són empreses riques que es queixen que tothom es beneficia de l’aigua de la qual es consideren propietaris.

El Partit de Baviera té una modesta presència pública a la política regional. I no ha estat ell qui ha plantejat al Tribunal Constitucional Federal la possibilitat de convocar un referèndum d’independència. Ho ha fet un ciutadà a títol particular. Sort que a Espanya no existeix la possibilitat de les consultes individuals al Tribunal Constitucional. Només faltaria! Amb la de granotes que tenim aquí!

Arribats a aquest punt, entenc que el més raonable és que independentistes catalans, bavaresos, bretons, venecians o flamencs facin una proposta conjunta al Tribunal Europeu de Justícia perquè dictamini si es poden fer referèndums d’independència. Si els dóna la raó potser podrien convocar-los tots els mateix dia.

Es podria batejar aquesta data com el Dia de la Granota (no confondre amb el de la Marmota, que aquest ja fa anys que el celebrem).

(Visited 62 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari