Les querelles acorralen el ministre Jordi Cinca

L'exdirector d'Orfund podria haver comptat amb la col·laboració d'empreses del Principat per fer el trasllat dels diamants i dels lingots d'or
Jordi Cinca
Jordi Cinca

De mica en mica es van sabent més detalls sobre les querelles criminals presentades per l’expresident i fundador de l’empresa andorrana Orfund, Joan Samarra Naudí, contra l’actual ministre de Finances i portaveu del Govern d’Andorra, Jordi Cinca, i contra el seu home de confiança, Manuel Terrén, acusats dels presumptes delictes de blanqueig de capitals, apropiació indeguda i administració deslleial.

Segons ha pogut saber EL TRIANGLE, algunes empreses andorranes dedicades al transport de mercaderies van realitzar el trasllat de diamants i lingots d’or des de l’aeroport de Barcelona fins al país dels Pirineus. Segons consta en les denúncies presentades davant els jutjats del Prat del Llobregat i a la Batllia andorrana, entre els anys 1997 i 1999 es van enviar una mitjana setmanal de 50 quilos d’or des de la capital de Costa d’Ivori, Abidjan, fins a les instal·lacions aeroportuàries de la capital catalana.

L’encarregat de recollir personalment aquesta mercaderia era el mateix Jordi Cinca, com a representant del grup Orfund SA, que també havia contractat una empresa del sector del transport d’Andorra.

L’operativa es realitzava a través d’una de les tres filials que va crear el grup Orfund, anomenada Negoci Àfrica-Costa d’Ivori (NACI, SA). A més, l’empresa andorrana també operava a l’Àfrica a través de les societats DiAndorra i Blue Stone.

Un testaferro libanès, soci de Cinca i anomenat le Canadien, juntament amb José Fernández Prada i Fernando Fernández Robleda (que participaven en diversos negocis d’explotació de fusta a l’Àfrica) aportaven els diners per a la compra d’or i diamants. Posteriorment, les quantitats invertides eren blanquejades en comptes del Crèdit Andorrà, l’entitat bancària de la qual procedeix professionalment l’actual titular de la cartera econòmica de l’executiu de Toni Martí.

Le Canadien lliurava regularment a Jordi Cinca i a Manuel Terrén, a través d’un representant de la companyia andorrana, Luis Bielsa, un milió de dòlars per a la compra de diamants a Libèria. A canvi, el ministre havia de pagar un 3% de comissió a le Canadien. Aquesta retribució revertia de nou a Jordi Cinca pel capital blanquejat a través dels diners dipositats a Crèdit Andorrà. Les pedres precioses es venien principalment a la multinacional Cindam Belgium –en l’actualitat, BCB International BV–, amb seu a Bèlgica, una de les empreses més importants del món dedicades a la compra de diamants.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA 

(Visited 29 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari