La CUP exigeix “rescatar” 760 ME per temes socials per donar el sí als pressupostos

Els anticapitalistes volen que aquests diners surtin de partides existents i no "d'incrementar els ingressos"
Eulàlia Reguant, diputada de la CUP
Eulàlia Reguant, diputada de la CUP

La CUP ha permès, amb els seus vots a favor, que s’iniciï la tramitació parlamentària del projecte dels pressupostos de la Generalitat. Però un cop superat el primer tràmit, no està clar el sí definitiu de la CUP als comptes de la Generalitat pel 2017.

Els anticapitalistes han posat sobre la taula les seves exigències per aprovar els comptes del Govern. Tal com avança El Crític i com ha publicat la mateixa CUP al seu web Observatori del Procés, exigeixen “rescatar” 760 milions d’euros que es destinarien a temes socials, però volen que aquesta partida arribi sense incrementar els ingressos.

Els cupaires volen que els 760 ME surtin, entre altres propostes, de la rebaixa del 19% de les retribucions complementàries dels alts càrrecs i dels càrrecs de confiança, i que aquests diners es destinin íntegrament al fons de renda garantida de ciutadania. Segons els comptes de la CUP amb aquesta operació s’aconseguirien 3 ME.

La CUP també reclama els 55 milions que el Govern de Junts pel Sí destina a escoles que segreguen per sexe. Altres fons per aconseguir els milions que exigeix la CUP sortirien de deixar d’autoritzar avals com els donats al Formula One Grup de Bernie Ecclestone i al circuit de Montmeló.

Els anticapitalistes asseguren que deixant de fer externalitzacions es podrien rescatar 293 milions, i que també es recuperarien diners reduint la despesa de protocol o de les partides del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació. Altres diners es rescatarien de les transferències i aportacions de capital a empreses privades previstes pels departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Empresa i Coneixement, i dels diners de l’Incasòl destinats a sòl industrial.

A banda de diners per a polítiques socials, la CUP qüestiona el seu sí als pressupostos de la Generalitat a què el Govern faci un referèndum “no vinculant a l’existència d’un marc legal vigent”.

Junqueras acusa la CUP de “poc responsable”
El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha acusat la CUP de “poc responsable” per haver demanat l’incompliment del dèficit imposat per l’Estat. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Junqueras ha alertat als cuparies que els marges de moure la despesa dels pressupostos “són limitats”.

Junqueras ha afirmat que “s’ha de ser conscient que el moviment de partides el que fa és deixar de posar diners en un lloc per posar-ne a un altre, res és gratuït”, en resposta a l’exigència de la CUP de moure els 760 ME per a polítiques socials de l’actual projecte de pressuposts.

Davant la petició cupaire de “rescatar” 293 ME de les externalitzacions, el vicepresident de la Generalitat ha afirmat que no s’entengui l’externalització com “una paraula dolenta per si mateixa”, i que “l’externalització potser l’ha guanyat a través d’un concurs alguna entitat del tercer sector”, afegint que s’estudiarà “cas per cas”.

(Visited 49 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari