Guerra oberta entre els barons i Pedro Sánchez

Els dirigents territorials es queixen de no tenir cap mena de diàleg amb el secretari general del partit socialista
Pedro Sanchez (PSOE)
Pedro Sanchez (PSOE)

Des de les passades eleccions del 20 de desembre, l’intercanvi de retrets entre el secretari general del PSOE i els dirigents territorials del partit, els barons, ha anat in crescendo. En aquell moment, i davant els darrers mals resultats electorals del partit socialista, alguns dels barons ja van apuntar que Sánchez hauria de deixar la direcció del partit.

Ara, amb crisi política generada arran de la fallida investidura de Mariano Rajoy, els mateixos barons, encapçalats per la presidenta andalusa, Susana Díaz, han criticat la postura del líder del PSOE que ha impedit que el PP pugui formar govern, i han insistit que el partit socialista ha d’estar a l’oposició.

Amb aquest panorama, les federacions territorials socialistes enfrontades al secretari general es queixen que aquest els ha girat l’esquena, i que no hi mantenen cap mena de diàleg. De fet, el líder dels socialistes extremenys, Guillermo Fernández Vara, ho ha explicitat públicament. La resposta de Sánchez a Fernández Vara li ha vingut a través de la secretaria adjunta del Grup socialista al Congrés, Isabel Fernández, qui ha afirmat que “no entenc aquestes declaracions (de Fernández vara) i aquesta denúncia publica d’absència de converses quan és tan fàcil com aixecar el telèfon”, Isabel Fernández ha afegit que el debat entre els dirigents socialistes hi ha de ser “en el Comitè Federal i no davant dels micròfons dels periodistes”.

El problema de Pedro Sánchez no és només amb els dirigents socialistes d’Andalusia i Extremadura. Sánchez tampoc no es parla amb els líders socialistes de Castella-La Manxa o l’Aragó. També hi ha queixes de desconnexió amb del PSOE des de la Comunitat Valenciana, on el president autonòmic i líder territorial del partit, Ximo Puig, assegura que no ha parlat amb Sánchez en tot l’estiu.

El cas, però, més clar de distanciament és el de Sánchez i la líder socialista andalusa, Susana Díaz. Fonts properes a la presidenta d’Andalusia afirmen que la comunicació entre ambdós és poca o nul·la. Cosa que consideren que és absolutament il·lògic. Des de les federacions crítiques amb Sánchez, insisteixen a dir que amb l’anterior secretari general del partit, Alfredo Pérez Rubalcaba, la comunicació era permanent i fluida.

La baralla entre els barons socialistes i Pedro Sánchez és especialment virulenta a les xarxes socials. El darrer enfrontament l’ha desencadenat el líder socialista extremeny, Fernández Vara qui en un tuit va afirmar que “sembla que al PSOE es vol fer callar a qui discrepa”. Un altre missatge a les xarxes, que ha escalfat l’ambient entre els socialistes és el whatsapp enviat per l’encarregada de xarxes del PSOE càntabre donant suport Sánchez, i en el que es llegia, entre altres coses, que “escorxar a Vara, Susana i altres llenguts en aquest moment no ajuda a Pedro sinó tot el contrari”. De fet, hi ha federacions territorials socialistes on els seus dirigents fan costat a Pedro Sánchez, com és el cas de la federació de Castella i Lleó o la de Cantàbria, des d’on asseguren que la relació amb el secretari general del PSOE és constant i fluida.

De moment, ja han sortit en defensa de l’extremeny Fernández Vara, l’andalusa Susana Díaz, l’aragonès Javier Lambán, l’asturià Javier Fernández, el líder de les joventuts socialistes Nino Torre, l’eurodiputada Elena Valenciano, el regidor madrileny Antonio Miguel Carmona, Alfredo Pérez Rubalcaba, Eduardo Madina, Carme Chacón, i d’altres personatges rellevants del socialisme espanyol.

(Visited 29 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari