Montserrat intenta aigualir unes declaracions de l’abat

El portaveu del monestir envia una carta tramposa a 'La Vanguardia'
Título de la imagen
Título de la imagen

El portaveu de l’abadia de Montserrat, Bernat Juliol, va enviar diumenge passat una carta al diari ‘La Vanguardia’ per mirar d’apaivagar l’enrenou originat per unes declaracions de l’abat Josep Maria Soler, de les quals se n’havia fet ressò EL TRIANGLE i que van ser recollides pel columnista Francesc Granell.

Les declaracions les va fer l’abat en una entrevista al diari ‘Regió 7‘, publicada a primers d’agost. El titular de la conversa era “Josep Maria Soler: Em preocupa el perill de crear divisió dins la societat, a Catalunya“. Els mitjans de comunicació independentistes –començant per TV3 i Catalunya Ràdio- van fer veure que no se n’adonaven o van passar de puntetes sobre el tema i de l’entrevista només se’n va parlar a la resta de mitjans. Granell va al·ludir a l’entrevista en un paràgraf de la seva col·laboració habitual a ‘La Vanguardia‘, el dissabte 13, titulada “Generant el xoc frontal“. “Com deia el mateix abat de Montserrat, el procés està creant una divisió de la societat catalana entre separatistes i no separatistes i, cosa que és més penosa, una creixent confusió entre anticatalanistes i antiseparatistes“, escrivia l’economista.

Dos dies després, el portaveu de l’abadia enviava una carta a ‘La Vanguardia’, en la qual mirava d’aigualir l’impacte de les afirmacions de Josep Maria Soler. La carta reprodueix alguns dels paràgrafs publicats a l’entrevista a ‘Regió 7’, però n’amaga d’altres. “A la pregunta sobre el moment que passa el catalanisme el P.Abat va respondre: ‘Veig la dificultat de sumar (…) Em preocupa el perill de crear una divisió dins la societat, i la solució passa pel mateix consell de Sant Benet: buscar el bé comú (…) Per les votacions que s’han fet es veu que hi ha una mica més d’un cinquanta per cent d’un costat i una mica menys de l’altre. Si això no se sap gestionar, veient el que ha passat en altres llocs, pot portar a una divisió’. Preguntat sobre les relacions Catalunya-Espanya, el P.Abat afirmava: ‘La corda està més tensa que abans. La situació em preocupa perquè té conseqüències a nivell humà, de prestació de serveis socials. El missatge de Montserrat? Asseieu-vos, parleu‘”, escriu el portaveu de Montserrat.

Juliol amaga part de les respostes i dissimula amb punts suspensius algunes expressions polèmiques. Les respostes íntegres són aquestes: “Em preocupa la situació de Catalunya. Veig la dificultat de sumar, i em ve al cap una frase de sant Benet, patró d’Europa: diu que no hem de buscar el que em convé a mi mateix o al meu grup, sinó el que convé a la col·lectivitat, a la majoria; i això ens falta. Em preocupa el perill de crear una divisió dins la societat, i la solució passa pel mateix consell de sant Benet: buscar més el bé comú” (…). “Per les votacions que s’han fet, es veu que hi ha una mica més d’un cinquanta per cent en un costat i una mica menys en l’altre. Si això no se sap gestionar, i veient el que ha passat en altres llocs, pot portar a una divisió. Un monjo que va ser a Anglaterra el diumenge després del Brexit m’explicava que al matí va anar a missa a una església catòlica, i allà van pregar perquè el Brexit no suposés la divisió de la societat anglesa, i a la tarda va anar a vespres a una església anglicana, i allà van pregar pel mateix, perquè el resultat del referèndum havia sigut molt igualat”. I afegia: “La corda està més tensa que abans. La situació em preocupa perquè té conseqüències a nivell humà, de prestació dels serveis socials. El missatge de Montserrat? Asseieu-vos, parleu i busqueu el que convé al conjunt, més que el que pot ser un interès de part“.

Els mitjans processistes han corregut a presentar la carta de l’abadia de Montserrat com la confirmació de la seva tesi que la societat catalana no està dividida pel que fa al debat independentista. La millor aportació l’ha fet naciodigital.cat, que inclou aquesta frase antològica atribuïda a una font anònima montserratina: “Des de la institució eclesiàstica, asseguren que Granell, com d’altres col·laboradors d’aquest diari, es caracteritza per la seva obsessió contra el procés sobiranista català democràtic, lliure i solidari. Una obsessió que fa perdre credibilitat periodística”.

‘La Vanguardia’ encara no ha publicat la carta, que apareix a la web de l’abadia de Montserrat, amb data del 15 d’agost.

(Visited 72 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari