L’efecte Esfosa guanya terreny al sector carni

Càrnies en Lluita i l'acampada a Le Porc Gourmet redimensionen un pols laboral sense precedents contra l'extrema precarietat que denuncien els treballadors
Título de la imagen
Título de la imagen

La lluita que els treballadors dels escorxadors osonencs han iniciat aquest 2016 és encara una revolució incipient, però aspira a canviar la duríssima vida laboral en el sector carni català. Després que el comitè d’empresa de l’Escorxador Frigorífic d’Osona (Esfosa) encengués la flama enfrontant-se obertament a la direcció, acusant-la d’imposar condicions laborals d’esclavatge en ple segle xxi i convocant una vaga que va tenir èxit, el pols en aquesta empresa de Vic es manté amb diversos afers i friccions tant dins com fora dels tribunals. Però, a més, la lluita s’ha traslladat a Le Porc Gourmet, un escorxador ubicat al poble veí de Santa Eugènia de Berga on els empleats descriuen condicions encara pitjors.

Això només acaba de començar“, anuncia Montse Castañé, veterana treballadora del sector i presidenta del comitè d’empresa d’Esfosa, on la presència majoritària de la combativa Coordinadora Obrera Sindical (COS), que suma sis dels vuit representants, ha marcat el pas de la lluita. De fet, aquest sindicat, la CGT i la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), juntament amb voluntaris, han bastit la plataforma Càrnies en Lluita, que ha començat a vertebrar l’efecte Esfosa muntant davant de Le Porc Gourmet una acampada reivindicativa i informativa que consideren un èxit per la seva acollida.

INFERN A LE PORC GOURMET
Aquest és un centre de producció de Grupo Jorge SL, amb seu a Saragossa, una de les moltes societats on consta com a administrador, president o conseller Jorge Samper Rivas, dedicades principalment als sectors agroalimentari i energètic a Catalunya i l’Aragó. Per Castañé, Le Porc Gourmet és un extrem en la degradació del sector: l’escorxador “més precari“, on els empleats pateixen “pitjors condicions que les nostres“, fins al punt que les qualifica d'”infrahumanes“.

En donen fe testimonis de treballadors. N’hi ha que asseguren que alguns s’han arribat a pixar a sobre o a tocar del seu lloc de treball ja que no podien abandonar-lo perquè no serien substituïts i la cadena de producció s’aturaria, o que han pencat 24 hores seguides. Descriuen un entorn laboral marcat per remuneracions baixes, acomiadaments injustificats i sense indemnització, jornades maratonianes i ininterrompudes i constants altes i baixes de treballadors, així com pel “tracte vexatori, la mala prevenció en seguretat laboral, la manca d’investigació d’accidents, l’abandó dels empleats accidentats, l’arbitrarietat i les amenaces constants”, enumera Antoni Iborra, l’advocat que representa el comitè d’empresa d’Esfosa i també treballadors immigrants de Le Porc Gourmet.

Aquest col·lectiu és particularment vulnerable. Molts immigrants ingressen al sector fent cua davant les empreses per aconseguir una feina, però altres arriben de la mà de “trames no del tot clares, però no s’ha investigat prou“, relata Iborra. Sobre l’empresa, que té una majoria d’empleats forans, denuncia que la seva estratègia és fomentar la diversitat d’orígens per evitar que facin pinya, enfrontar-los fomentant el racisme i, així, controlar millor la plantilla. Afegeix que a Le Porc Gourmet no hi ha comitè d’empresa, “ni se’n preveu“, tot i que si les cooperatives que hi ha “fossin com cal, tampoc caldria“.

En canvi, apunta que n’han proliferat de falses amb un “funcionament fraudulent“. Càrnies en Lluita denuncia que els empresaris treuen profit de la normativa per privar els empleats de drets laborals, com les prestacions d’atur dels acomiadats que, formalment, exercien com a autònoms en una cooperativa. Amb aquest truc, que Iborra descriu com a “fosc”, però “legal”, les empreses els incorporen com si fossin indefinits, però cadascun paga la seva quota a la seguretat social, entre altres conceptes.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 40 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari