L’Audiència Nacional estira les orelles als Mossos

Arxiven la causa contra nou suposats anarquistes detinguts l'octubre passat a Barcelona i a Manresa
Mateu Morral
Mateu Morral

L’Audiència Nacional ha arxivat la causa contra nou anarquistes detinguts pels Mossos d’Esquadra l’octubre passat en l’Operació Pandora II.

 

La jutgessa Carmen Lamela critica les investigacions de la policia catalana en assenyalar que han estat incapaços d’aconseguir dades objectives i verificables que puguin considerar-se indicis per sustentar, ni que sigui de manera indiciària, la participació dels investigats en els fets imputats.

 

En una interlocutòria, la magistrada indica que Mossos d’Esquadra es van limitar a informar sobre reunions i visites a centres penitenciaris. Només van aconseguir corroborar que els investigats es relacionaven amb persones del col·lectiu anarquista, alguns amb antecedents penals, però no van aportar proves sobre la possible comissió de delictes ni sobre la pertinença a organització terrorista.

 

En la primera Operació Pandora, desencadenada després d’un atemptat anarquista l’octubre de 2013 a la Basílica del Pilar de Saragossa, es va efectuar un registre a un habitatge del barri de Sant Andreu de Barcelona, on els agents van trobar suposats indicis sobre els nou detinguts. En aquest pis hi havia objectes propagandístics dels anomenats Grups Anarquistes Coordinats (GAC). L’acció a Saragossa va ser reivindicada per un grup que prenia el nom de Mateu Morral, històric anarquista que va atemptar contra el rei Alfons XIII.

 

En l’operació Pandora II van participar més de 500 agents dels Mossos d’Esquadra, que van practicar deu escorcolls, que van incloure l’Ateneu Llibertari de Sants i pisos particulars de Barcelona i Manresa. Un dels detinguts va ser Quim Gimeno, que després va denunciar als jutjats un suposat intent d’extorsió per convertir-lo en confident de la policia espanyola.

 

La policia relacionava els detinguts amb l’autoria de diversos atemptats incendiaris i amb explosius els anys 2012 i 2013 a entitats bancàries.

(Visited 31 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari