Jané aixafa l’aniversari a Colau

Tenint 61 dates pel desallotjament del Banc Expropiat, Interior va triar fer-lo un any després de la victòria de BComú
banc expropiat
banc expropiat

El Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya va decidir executar el desallotjament del Banc Expropiat de Gràcia el passat 23 de maig, la vigília del primer aniversari de la victòria de Barcelona en Comú a les eleccions municipals i el mateix dia que l’alcaldessa Ada Colau presentava el nou pla director de la Guàrdia Urbana amb el responsable d’aquest cos de seguretat.

Segons revela Catalunya Plural, el Departament que encapçala el conseller Jordi Jané va triar aquesta data entre un total de 61 possibles, donat que la resolució judicial que ordena el desallotjament del local de la Travessera de Gràcia, 181, obria un termini de dos mesos per l’execució: del 15 d’abril al 15 de juny. Fonts d’Interior citades pel mateix digital, això sí, sostenen que es va triar aquell 23 de maig per “criteris tècnics”, com ja va assenyalar el director dels Mossos, Albert Batlle. Però la tinent d’alcalde Laia Ortiz interpreta que “hi ha massa indicis d’utilitzar el Banc Expropiat com una forma de desgast polític”.

Mentre les activitats que es duien a terme a l’interior del Banc s’estan traslladant a l’exterior, com s’anuncia a les plaques metàl·liques que impedeixen l’accés, el propietari del local desallotjat, Manuel Bravo Solano, assenyalat pels manifestants durant les jornades de protesta, estaria disposat a vendre’l, però a canvi demana “una xifra de sis zeros” a l’Ajuntament de Barcelona, segons revela la Directa en la seva darrera edició. 

El regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha anunciat que el Consistori ha descartat una “compra ciutadana” amb l’aval de l’Ajuntament, una opció que s’havia arribat a plantejar durant les converses amb les entitats del districte. Per a Badia, el preu demanat per Solano -més de 500.000 euros, la xifra per la qual va adquirir el local a Catalunya Caixa el 2014- és desorbitat. Laia Ortiz, en canvi, ha dit aquest mateix dimarts que l’Ajuntament no ha descartat la compra.

Els veïns
D’altra banda, el regidor de la CUP Josep Garganté denuncia aquest dimarts al mosso que el va colpejar amb una porra a l’esquena durant les protestes del passat diumenge. L’Associació de Veïns de Gràcia, per la seva part, ha lamentat la “forassenyada intervenció policial a càrrec d’una unitat reiteradament condemnada per abusos i desproporció, i a la qual segueixen treballant agents que han deixat sense ull set veïns i veïnes de la ciutat”. Culpa aquesta unitat, a més, d’haver trencat “el clima de convivència” i retreu l’exalcade Xavier Trias que pagués “d’amagat” el “costós lloguer del local”.

Així mateix, aquesta associació escomet el desallotjament com “una mostra de com s’ha resolt la crisi financera generada per la bombolla especulativa” i valora la feina feta al Banc Expropiat, pel qual demana continuïtat: “han dut a terme un bon treball, promovent el suport mutu del veïnat per fer front a molts dels problemes plantejats per la situació actual”.

Per mirar de mitjançar en el conflicte del Banc Expropiat, l’associació dels Joves Gitanos de Gràcia s’ha ofert a l’Ajuntament, però, segons ha explicat a Nació Digital el president de l’associació, Ricard Valentí, encara no ha rebut cap resposta. Valentí destaca que el Banc Expropiat “s’ha portat molt bé” amb algunes famílies gitanes i creu que “els del banc no escoltaran a ningú, però a nosaltres sí”.

(Visited 36 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari