1.500 ME atrapats a Andorra

Els comptes de la BPA que no s'han traspassat a Vall Banc han quedat bloquejats, sense possibilitat de treure'n els diners: això afecta 2.300 clients, molts dels quals catalans
vall banc
vall banc

Vall Banc ja està operatiu. El banc on s’apleguen els actius sans de Banca Privada d’Andorra (BPA), intervinguda pel govern d’aquest país fa més d’un any, va obrir les portes al públic aquest 11 de maig. En el primer dia, els seus clients, que eren els antics clients de BPA, van retirar més d’un milió d’euros dels seus comptes corrents, un import considerable si es té en compte que només poden treure un màxim de 25.000 euros en aquest primer mes.

En declaracions a la premsa andorrana, el president de Vall Banc, César Goyache, va destacar que el primer dia en què van obrir al públic també es van ingressar 100.000 euros, encara que això vol dir que, per cada euro que els van confiar, en van sortir nou. A aquest pas, el nou banc andorrà corre el risc de quedar-se aviat escurat. De fet, segons s’explica en els cercles financers andorrans, en els últims mesos, mentre es podien treure diners de BPA –tot i que amb una limitació de 2.500 euros setmanals per titular–, ja es va produir una fugida de fons.

Els clients de BPA que han estat transferits a Vall Banc es poden considerar afortunats perquè, de mica en mica, recuperaran els fons que tenien en els comptes a la vista, però aquells que disposaven de plans d’estalvi a termini, de plans de jubilació i productes financers diversos encara s’hauran d’esperar.

Adéu preferents
En canvi, els accionistes i els inversors que van comprar preferents de BPA ho han perdut tot. No recuperaran ni un cèntim. Els 64 milions d’euros en preferents s’han utilitzat per pagar els deutes generats per la resolució –la intervenció i la venda posterior– de l’antiga Banca Privada d’Andorra.

A banda dels preferentistes, hi ha un altre grup de clients que també en sortiran malparats, que són aquells que tenien comptes a BPA que no han estat transferits a Vall Banc perquè no han pogut o no han volgut aportar la documentació requerida. Es tracta d’uns 2.200 clients, dels quals 923 formen part d’una llista vermella de sospitosos de blanqueig de capitals, i uns 1.300 d’una llista grisa, que són els que no han acreditat l’origen dels diners.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides