La meitat del CAC retreu a Mònica Terribas la seva parcialitat

Tres consellers entenen que vulnera el el Llibre d'Estil de la CCMA
Mónica Terribas
Mónica Terribas

Tres dels sis membres del Consell de l’Àudiovisual de Catalunya (CAC) han subscrit vots particulars en què denuncien “la manca de neutralitat i imparcialitat” de la periodista Mònica Terribas, tant en els seus editorials del matinal de Catalunya Ràdio com en la moderació del debat entre candidats polítics a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya emès per TV3 i Catalunya Ràdio. Els tres consellers que firmen aquest vot particular són Carme Figueres, Daniel Sirera i Eva Parera. La seva denúncia, però, no va ser aprovada pels vots contraris dels altres tres membres del Consell: Salvador Alsius, Yvonne Griley i Roger Loppacher, que va desfer l’empat, amb el seu vot de qualitat com a president del CAC, en la reunió celebrada aquest dimarts 19 de gener.

Figueres, Sirera i Parera consideren que a les editorials “La Portada”, de Mònica Terribas a Els Matins de Catalunya Ràdio “hi ha elements suficients per considerar que s’hi vulnera el Llibre d’Estil de la CCMA i els principis generals que han de complir els professionals dels mitjans públics, especialment el de neutralitat i el d’imparcialitat”. “De l’anàlisi en conjunt de tots els judicis de valor i posicionaments personals emesos, se’n desprèn un posicionament polític que posa en relleu l’existència d’una línia editorial que no s’hauria de produir mai en un mitjà públic, amb un deure clar de neutralitat i imparcialitat”, es llegeix en el text del vot particular, que recorda que “aquest fet resulta més greu si es té en consideració que s’ha produït en campanya electoral, on l’exigència de neutralitat i d’imparcialitat és, si fos possible, més necessària”.

Pel que fa al debat preelectoral conduït per Mònica Terribas, els tres consellers denuncien que la periodista “en determinats moments expressa opinions personals i dirigeix al·lusions valoratives a diferents participants en el debat en relació amb les seves intervencions“. “La persona conductora d’un debat electoral d’un mitjà públic, al nostre entendre, no pot esdevenir protagonista ni coparticipant del debat expressant les seves opinions personals, que poden significar una presa de partit. De la mateixa manera, no ha d’intervenir en una confrontació entre candidats prenent partit per cap d’ells”, assenyalen.

De fet, l’informe elaborat per l’àrea de Continguts del CAC sobre aquesta qüestió accepta que no totes les intervencions de Terribas són neutrals ja que s’hi diu que “la major part de les intervencions tenen com a objectiu principal ordenar el torn de paraula dels participants i guiar la discussió atenent el criteri d’interès informatiu”. “La major part”, no totes.

(Visited 44 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari