Augmenta a 110 el nombre de reporters morts

Primer aniversari de la matança perpetrada a la redacció del setmanari 'Charlie Hebdo'
Título de la imagen
Título de la imagen

La professió periodística està de dol. Com cada any, l’organització Reporters sense Fronteres (RSF) ha fet públic el balanç de la llibertat d’informació al món i, en concret, el nombre de periodistes assassinats durant el 2015 i els que romanen empresonats.

En total, durant els passats dotze últims mesos s’ha produït la mort violenta de 110 reporters, a més de la de 27 periodistes-ciutadans i set col·laboradors. En la dècada 2005-2015, RSF porta comptabilitzat l’assassinat de 787 periodistes, una xifra esfereïdora que retrata el preu que s’ha de pagar en el segle XXI pel dret a la lliure expressió.

En el rànquing de països més perillosos destaquen l’Iraq i Síria, que és on més periodistes van perdre la vida l’any passat. També destaca el cas de França, a causa de l’atemptat sanguinari que, ara fa un any, va delmar la redacció de la revista Charlie Hebdo. En aquest sentit, l’informe de RSF apunta que en el passat exercici la major part d’assassinats de reporters es va produir, paradoxalment, en països on no hi ha conflictes bèl·lics declarats.

Pel que fa als periodistes empresonats o retinguts contra la seva voluntat, el seu nombre ascendia, a finals del 2015, a 207. La Xina, amb 23 periodistes a la presó, encapçala el rànquing de la repressió oficial, seguida de l’Egipte (22), l’Iran (18), Eritrea (15) i Turquia (9). A Síria es comptabilitzen 26 periodistes retinguts com a ostatges per grups armats incontrolats, situació que reprodueix al Iemen (13), l’Iraq (10) i Líbia (5). Malgrat les proclames de l’ONU perquè els països respectin i defensin la llibertat d’expressió i la seguretat dels periodistes, les xifres del 2015 elaborades per l’equip de corresponsals de RSF demostren, un cop més, tot el contrari.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 32 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari