Els altres 3%

A Itàlia i Espanya s'empaiten trames similars a la que investiga el jutjat d'El Vendrell
correa gurtel
correa gurtel

Ni el funcionament de la suposada trama amb què es vincula a Convergència, ni operacions com la Petrum per empaitar-la són exclusius de Catalunya, com tampoc ho és el percentatge del 3% que es va fer famós, el 2005, gràcies a una intervenció en seu parlamentària de l’aleshores president Pasqual Maragall.

Roma i Madrid, en aquest sentit, no es troben tan lluny de Barcelona, malgrat que veus de CDC difonguin un relat que vincula l’excepcionalitat -i les formes- de l’operació que ha inclòs l’escorcoll de la seu del partit i la detenció del responsable d’Infraestructures del Govern amb el moment polític, el ‘procés’. “Caça major” contra ell i el seu partit, va arribar a dir el president Artur Mas, en aquest sentit.

Operació Dama Negra a Itàlia
El fiscal general de Roma, Giuseppe Pignatone, ha anunciat aquest dijous el desmantellament d’una xarxa de corrupció inserida a ANAS, una de les principals empreses públiques d’infraestructures d’Itàlia, que gestiona la xarxa d’autopistes i carreteres. En el marc de l’operació Dama Negra, desplegada a 23 ciutats amb la participació de 300 agents, s’han efectuat una desena de detencions: les de cinc funcionaris d’ANAS, tres empresaris, un advocat i l’exgovernador de Calàbria i antic subsecretari d’Infraestructures Luigi Meduri.

Es tracta d’un cas de suborns amb la concessió d’obra pública i la facilitació de tràmits com a rerefons.

El 3% de Correa i Bárcenas
A Madrid, eldiario.es ha publicat aquesta setmana una confessió del suposat cap de la trama Gürtel, Francisco Correa, segons la qual va exercir com a cobrador del 3% a les ordres de Luis Bárcenas, que era gerent i tresorer del PP. Segons aquesta confessió -l’autenticitat de la qual Correa ha negat posteriorment-, recaptava el 3% en el nom de Bárcenas i el PP entre els empresaris que ambicionaven adjudicacions d’obra pública.

Quan es produïa una adjudicació, els empresaris em lliuraven, sempre en efectiu, l’import de la comissió, que jo posteriorment traslladava a Luis Bárcenas, després de deduir la meva participació. L’import de la comissió que es cobrava als empresaris era normalment del 2-3%, depenent de l’import”, segons la confessió lliurada per Correa al director d’eldiario.es, Nacho Escolar, el contingut de la qual Luis Bárcenas ha titllat de “rigorosament fals”.

La instrucció sobre els primers anys de la trama Gürtel, que l’Audiència Nacional va començar a investigar el 2009, va durar cinc anys. El març del 2015, el jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz va tancar la instrucció -de dos anys de durada- del cas dels papers de Bárcenas (la suposada caixa ‘B’ del PP). La instrucció del cas del Palau de la Música, tancat enguany, s’ha allargat durant sis anys.

(Visited 45 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari