Qui és banksy?

EL TRIANGLE revela l'artista, mag i hipnotitzador que hi ha darrera d'aquest grup d'street art
Qui és Banksy?
Qui és Banksy?

En l’anterior edició anterior d’EL TRIANGLE vam publicar un reportatge en profunditat sobre el fenomen Banksy i el costat menys conegut d’aquest misteriós artista. Aquest segon reportatge és un intent d’esclarir qui s’amaga darrere de Banksy, com va sorgir i quines són les seves intencions.

Les contradiccions i les dobles lectures del genial artista no solament formen part de la seva obra sinó que són l’essència del seu èxit fulgurant: superestrella i, alhora, un personatge anònim que, segons el mite, fuig de la fama però alhora la cerca; icona antisistema que alhora és milionari; un dels pintors vius que més factura; personatge polític d’alt voltatge que reivindica el bon govern i la transparència però que, alhora, ha fet de l’opacitat i l’hermetisme els seus millors aliats. La revista Time va nomenar-lo una de les persones més influents del Món el 2010 i, des de llavors, el seu prestigi no ha parat de pujar.

La notícia de l’anterior reportatge era que Banksy no és una sola persona: és un col·lectiu format al voltant d’un nucli creatiu de tres persones i secundat per un equip de suport i d'”artesans” d’aproximadament 15 persones més. És aquest equip de suport el que aplica les obres d’street art en parets de ciutats d’arreu del món. Utilitzen una tècnica denominada stencils, làmines de cartó fi que es preparen en el taller. Una vegada in situ, fixen els cartons a la paret, un per color, i s’aplica l’esprai aerosol.

Banksy és cada vegada menys un creador d’street art i es dedica més a quadres a l’oli, acrílics, escultures i instal·lacions que després es venen per sumes que aconsegueixen els set dígits en lliures esterlines. És un dels pintors vius millor pagats del Regne Unit, només superat per Dam en Hirst, i les seves obres baten nous rècords a les millors cases de subhastes de Londres i Nova York.

Personalment, estic segur que no són els diners el que motiven l’equip de Banksy sinó que hi ha una finalitat altruista al darrere. Però les incoherències i l’opacitat tenen límits i diverses fonts de l’escena de l’street art de Bristol afirmen que el projecte Banksy està arribant al seu final. Es rumoreja que el parc Dismaland (veure EL TRIANGLE n. 1188), que s’ha instal·lat prop de Bristol, pot ser el comiat de Banksy.

Què sabem de Banksy? Quines són les dades i els fets objectius sobre la seva misteriosa identitat? Se suposa que va néixer cap a l’any 1970. Va aparèixer com a artista a Bristol a mitjan anys 90, encara que no està documentat que va néixer allí. Es va traslladar a Londres l’any 2000. No hi ha una descripció coherent de la seva aparença física, tampoc de la seva pertinença de classe. Sembla que tots els que han tingut algun tipus de contacte amb Banksy parlen d’una persona diferent.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 213 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari