Estevill és més pujolista que CDC

L'exjutge reitera que Pujol fou "un gran president" i es nega a aclarir res sobre la trama amb Piqué Vidal
Títol de la imatge
Títol de la imatge

Lluís Pascual Estevill ha lloat la figura política de Jordi Pujol en gairebé totes les ocasions en què s’hi ha referit durant la seva compareixença, aquest dilluns, davant la Comissió d’Investigació sobre el Frau i l’Evasió Fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política. I no han estat poques…

La seva defensa de la tasca política de Pujol, digna d’un càrrec convergent (d’una altra època, això sí), ha constrastat amb la seva negativa a respondre sobre l’afer pel qual fou condemnat per suborn, extorsió, prevaricació i detenció il·legal.

Sobre el president Pujol
El considero un gran president de la Generalitat durant molt anys, no tinc res més a dir al respecte”, ha respost en diverses ocasions. “Social i políticament, està condemnat amb despreci de la presumpció d’innocència”, ha afegit sobre l’expresident.

Quan la diputada de la CUP Isabell Vallet li ha demanat la seva opinió sobre la confessió del mateix Pujol, del juliol del 2014, ha respost que “No tinc res a opinar perquè no em correspon” i, seguidament, ha dit que la seva opinió “és tan personal i subjectiva” que “no té transcendència fora de mi”, i que “a més, no tinc opinió”. Estevill, això sí, ha donat a entendre que el fet de tenir “uns diners en un compte corrent” no es destrueix l’obra dels anys de Pujol al Govern i ni dels anteriors, i ha reiterat que “la presumpció d’innocència està per sobre de tot”.

Sobre Piqué Vidal
Pel que fa a l’advocat Joan Piqué Vidal, que va desfilar per la ‘comissió Pujol’ la setmana passada, Estevill s’ha limitat a dir que “durant molts anys ni em va saludar” i s’ha negat a respondre sobre res que hagi estat jutjat, tampoc sobre el cas Planasdemunt i les teories sobre el destí dels diners distrets. Quan el diputat d’ICV-EUiA Joan Mena li ha preguntat pels “noms polítics” en la conxorxa, Estevill ha respost que “no en conec cap”; quan li ha demanat aclarir el paper de l’exconseller Macià Alavedra en la trama de Piqué Vidal, la seva resposta ha estat “Ho ignoro”.

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va considerar Piqué Vidal i Estevill responsables d’un pla d’extorsió a empresaris que Estevill investigava i Piqué Vidal defensava, mitjançant el qual van guanyar diners a canvi d’evitar que fossin condemnats a penes de presó.

Sobre Alavedra
Estevill ha admès “molt poca” relació amb l’exconseller Alavedra, a casa del qual, això sí, hi va anar a sopar. Sobre l’exconseller ha explicat que un cop va rebre la seva trucada i li va explicar per telèfon la situació de l’exconseller i expresident de l’Institut Català de Finances, Jordi Planasdemunt, que acabaria sent condemnat pel cas d’estafa dels pagarés falsos de la societat BFP

Vocal del CGPJ
Un moment destacat de la biografia de l’exjutge va ser el seu nomenament, a petició de CiU, com a vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Estevill assegura que en aquell moment estava a punt de demanar l’excedència com a jutge i que va arribar a l’òrgan de govern dels jutges perquè Joan Poch Serrat va refusar la possibilitat d’esdevenir-ne vocal. Estevill diu que creu que el mateix Poch -condemnat, per cert, per prevaricació- va proposar el seu nom.

Malgrat haver afirmat que “totes les decisions del CGPJ són polítiques”, ha assegurat que “no tenia cap vincle amb el senyor Pujol” i ha negat haver obtingut el càrrec pel fet de conèixer suposats secrets de l’entorn del president Pujol o pel fet d’haver estalviat, suposadament, tràngols judicials a alts càrrecs convergents com Miquel Roca o Macià Alavedra i haver-se beneficiat, així, d’un presumpte intercanvi de favors.

“No em correspon a mi ajudar el país”, ha respost, d’altra banda, quan el diputat d’ERC Oriol Amorós li ha retret els seus silencis i s’ha referit al seu deure cívic de col·laborar amb la comissió d’investigació.

(Visited 70 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari