Falciani proposa una “col·laboració local” per acabar amb el frau

L'informàtic assenyala la manca de "voluntat política" per lluitar contra l'evasió fiscal
Falciani, per videoconferència a la comissió Pujol
Falciani, per videoconferència a la comissió Pujol

Una fiscalia anticorrupció que treballi en xarxa, més implicació de la ciutadania, més transparència dels governs i, sobretot, voluntat política. L’informàtic del banc HSBC de Suïssa que va sostreure la llista d’evasors fiscals més llarga que mai s’ha conegut, Hervé Falciani, ha receptat l’ús de la tecnologia per compartir informació amb l’objectiu d’eradicar aquestes pràctiques irregulars, aquest dilluns a la comissió parlamentària que investiga el frau i la corrupció. Falciani, però, ha evitat donar els noms dels defraudadors de la llista que du el seu nom per “posar el focus en el sistema que permet que n’hi hagi”.

Falciani ha assenyalat els polítics de no col·laborar per resoldre el problema del secret bancari. “És una responsabilitat política. A Espanya no es pot aconseguir una cooperació una mica més controlada a nivell polític perquè no hi ha recursos, aquesta és la raó que donen. Els empresaris també han de voler acabar amb aquesta pràctica”. Una solució passaria per una “auditoria una mica més ciutadana per als òrgans de control dels bancs i de les empreses que evadeixen”.

“S’ha d’actuar per canviar les normes, políticament. Per haver-hi una solució total caldria una cooperació internacional, que no s’aconseguirà”, ha dit l’informàtic, qui considera que el camí per acabar amb aquest problema passa per la col·laboració local: “Col·laborar de manera més transparent contra el sistema de frau: Si el 99% de les empreses col·laboressin, s’identificaria l’1% que no vol col·laborar”.

“Quan vaig començar a treballar amb la justícia francesa va arribar l’ordre de cerca i captura de la Interpol”, ha explicat Falciani, qui considera que Suïssa va demanar la seva detenció per “protegir i donar seguretat als bancs del país”. L’informàtic ha advertit que els bancs obtenen grans beneficis amb el frau fiscal i que aquest és el motiu pel qual “treballen junts” per “afavorir-lo”. “He pogut observar que el banc no prenia mesures per acabar amb la manca de control, sinó tot el contrari”, ha explicat el responsable de la filtració massiva de dades bancàries.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides