Rato eclipsa De la Rosa

L'exvicepresident queda en llibertat però la seva detenció 'relega' davant l'opinió pública les escandaloses confessions del financer
Sense títol
Sense títol

La detenció de Rodrigo Rato, exvicepresident del Govern espanyol i exdirector gerent del Fons Monetari Internacional, només ha durat unes hores. Aquest dijous, efectius del Servei de Vigilància Duanera, depenent del Ministeri d’Hisenda, han escorcollat durant set hores el seu domicili i el seu despatx professional a instàncies d’una denúncia de la Fiscalia presentada al Jutjat d’Instrucció número 35 de Madrid, amb què es pretenia evitar que l’exvicepresident i ministre d’Economia, investigat per frau, blanqueig i alçament de béns, destruís proves un cop s’havia conegut que Hisenda l’estava investigant.

Malgrat que la seva imatge pública ha quedat del tot ensorrada, Rato és lliure –“Estic a casa meva, amb la meva família i en llibertat”, ha declarat- i, a banda de la importància que pugui tenir la documentació confiscada i de la rellevància de l’investigat, l’actuació d’aquest dijous presenta anomalies.

L’actuació del Govern espanyol ha estat insòlita i ha generat confusió entre els funcionaris que combaten el frau i la corrupció, publica aquest divendres eldiario.es tot citant fonts jurídiques. El Ministeri d’Hisenda que encapçala Cristóbal Montoro, segons la mateixa informació, ha maniobrat sense informar la Fiscalia Anticorrupció, que es va assabentar de la judicialització de l’afer de Rato gràcies als mitjans de comunicació.

Igualment, va ser gràcies als mitjans que Anticorrupció va saber que el Govern s’havia estimat més acudir a la Fiscalia provincial madrilenya, no especialitzada. Segons el diario.es, la fiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal, va rebre una telefonada d’Antonio Salinas, cap d’Anticorrupció i contra el crim organitzat, i va acceptar la seva reclamació: conduir des de la fiscalia especialitzada aquestes actuacions sobre Rato, a qui Anticorrupció investiga pel cas de Bankia des del 2012.

El mediàtic esdeveniment centrat en un Rodrigo Rato detingut durant unes hores -les càmeres de TV van arribar al lloc dels fets abans que Vigilància Duanera i el Govern espanyol de seguida va posicionar el seu relat- no ha tingut cap més conseqüència, de moment, per a l’exvicepresident.

En canvi, ha aconseguit eclipsar les escandaloses confidències de Javier de la Rosa al ‘petit Nicolás’, revelades per Público, sobre alguns dels actors més rellevants del règim constitucional del 1978 i de la Catalunya pujolista, i les seves suposades complicitats i malifetes, menystingudes o retallades en molts mitjans durant aquest dijous, en les hores prèvies a l’esclat de l’afer de Rato. Entre altres retratats hi ha el rei Joan Carles de Borbó, Felipe González, José María Aznar (i també Rato), el ministre Jorge Fernández Díaz i Jordi Pujol (i els seus fills i el seu entorn polític -Xavier Trias i Artur Mas inclosos-), a banda de poderosos banquers i empresaris.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.