Andorra, un país podrit

Els òrgans que han d'evitar les operacions de blanqueig de diners i la Batllia que les ha de perseguir i castigar han fallat de manera clamorosa
maria cosan
maria cosan

L’escàndol de la BPA no només afecta els clients i els treballadors d’aquesta entitat bancària: també, i això és molt greu, la credibilitat de les institucions andorranes i, en especial, de la Unitat d’Intel·ligència Financera (UNIFAND) de la policia andorrana, l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) i l’Administració de Justícia (la Batllia i la Fiscalia). Com és possible que, durant anys, hagin circulat milers de milions d’euros d’origen criminal pels comptes de la BPA –com ha posat de relleu la denúncia del FinCEN nord-americà- sense que aquests organismes hagin detectat res d’estrany, en un país petit on només operen cinc entitats bancàries?

Abans del terratrèmol de la BPA, el Coprincipat només havia conegut dos “accidents” financers: el del banc Sobanca, l’any 1968; i el de l’empresa de serveis financers Valora, l’any 2007. El cas d’aquesta darrera entitat és emblemàtic per comprendre la insòlita indolència i complicitat criminal dels organismes de control andorrans. La fallida de Valora data de fa vuit anys i encara avui dorm en els despatxos de la Batllia, mentre hi ha un gran nombre de damnificats que esperen (i desesperen) veure rescabalats els seus estalvis! Aquest escàndol, ordit amb la col·laboració dels bancs Andbank i Fibanc/ Mediolanum, ha estat objecte d’una querella criminal que ha estat greument mutilada per la Batllia (veure EL TRIANGLE n. 1167).

El cas Pujol
L’economista francès Philippe Riu va ser designat perit de la fallida i el seu informe, que és en mans de la Batllia des de 2010, conté gravíssimes conclusions: en el funcionament de Valora “les normes en matèria de lluita contra el blanqueig i de lluita contra el terrorisme no eren respectades en absolut”, ja que els seus gestors acceptaven ingressos de diners de l’estranger, moltes vegades en efectiu, sense comprovar la seva procedència.

Què ha fet la Batllia davant aquesta contundent constatació del perit? Res. Què ha fet l’INAF? Res. Cal tenir en compte que l’actual directora d’aquest organisme -encarregat de vetllar pel correcte funcionament del sistema financer andorrà-, Maria Cosan, era l’antiga responsable de l’auditora KPMG al Coprincipat, que havia fet les auditories de Valora i de BPA!

(Visited 63 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari