Escac de Mas a Junqueras

El president avançarà eleccions si obté una llista formada per partits i societat civil capaç d'obtenir la majoria absoluta al Parlament
Artur Mas, aquest dimarts a Barcelona
Artur Mas, aquest dimarts a Barcelona

El president Mas només avançarà les eleccions si són per consultar la ciutadania sobre la independència de Catalunya i si s’accepta la seva condició: una llista unitària, formada per partits i per una representació de la societat civil, que sigui capaç d’obtenir una majoria absoluta al Parlament. És a dir, si ERC se suma al seu projecte. Mas ha demanat “aparcar diferències” per fer “una llista transversal amb un programa clar”. Tot i ser el seu projecte, el dirigent s’ha compromès a no personalitzar-lo: “Puc encapçalar la llista unitària, però també la puc tancar. No hi ha condicions personals“, ha dit just abans de concloure el seu discurs.

El bany de masses que s’ha donat aquest dimarts Artur Mas, les tres mil persones que han omplert l’Auditori del Fòrum han estat convidades pel president, ha servit per, excepte posar la data per a les eleccions, explicar el seu programa: llista mixta, finançament de campanya al marge dels partits, que les subvencions públiques que s’obtinguin es distribueixin entre les formacions i que el mandat sigui, màxim, d’un any i mig. Al final d’aquest mandat: eleccions constituents i referèndum per decidir la proclamació de Catalunya com a Estat.

Toc a ERC
“Que la ideologia no passi per sobre dels ideals. Hi ha moments que l’espai passa a ser el de tots, o el de molts. La política està molt entrenada a treballar pel teu espai concret i pel teu temps, el teu present. Cal difuminar la llum de la ideologia pròpia per fer brillar l’ideal comú”, s’ha referit amb aquests termes a la candidatura de les forces independentistes. Principalment a ERC.

Mas s’ha envalentit davant la querella preparada per la Fiscalia contra el 9-N. “L’Estat que diu no a tot. Confronta legalitat amb legitimitat. Pressiona la Fiscalia fins i tot per privar de llibertat membres d’un govern que ha fet el possible per escoltar la gent, i que ho tornarà a fer sense por de querelles injustes. Sempre he posat les urnes abans de prendre grans decisions”, ha repetit.

Tot esperant el canvi d’actitud del Govern espanyol
Davant un eventual canvi d’actitud del Govern espanyol, el president ha admès ser “bastant escèptic. Tinc experiència acumulada”, ha dit Mas, tot i matisar que “sempre deixaré una porta oberta”. La primera via que contempla: que s’avingués a negociar un referèndum acordat: sí al dret a decidir, sí a l’autodeterminació i no a la independència automàtica sense negociació, seria la desitjada pel president.

La segona via, “molt verda”, es donaria si “l’Estat fes una proposta concreta”. “Si aquesta proposta arribés a veure la llum, l’escoltaria, defensaria la posició majoritària del Parlament i escoltaria la veu del poble de Catalunya. Però si hi ha una oferta, s’haurà de sotmetre a votació. No es pot tornar als despatxos allò que és de la gent, perquè s’ho ha guanyat”, ha dit Mas, per arrencar, per segon cop, els aplaudiments de l’auditori.

Només els dirigents d’ERC, Oriol Junqueras i Marta Rovira, han assistit, dels partits que donen suport al procés independentista, a l’acte de Mas. Ni els líders d’ICV, ni representació de la CUP. Ni els secretaris generals d’UGT ni de CCOO. Sí que hi eren els presidents de les patronals, PIMEC i CECOT, que donen suport al ‘dret a decidir’. I les presidentes d’Òmnium i l’ANC, juntament amb el president de l’AMI, Josep Maria Vila d’Abadal.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides