Amenaça de presó per als amos de Damm

Anticorrupció demana 14 anys de presó per frau fiscal per a Demetrio Carceller, president de la cervesera catalana, Pescanova i la petroliera Disa, i 48 per al seu pare i predecessor d'una poderosa dinastia
Damm
Damm

El pes de la Justícia amenaça la família Carceller, una de les nissagues més poderoses de la història de Catalunya i Espanya durant l’últim segle. La Fiscalia Anticorrupció ha presentat un escrit d’acusació davant l’Audiència Nacional on demana 14 anys de presó per a Demetrio Carceller Coll, actual president de la cervesera Damm, Pescanova i la petroliera Disa i amb càrrecs en els elitistes consells de Repsol, Gas Natural, Sacyr i CLH, per delictes contra la Hisenda pública i blanqueig de capitals. Igualment, el fiscal sol·licita una pena de 48 anys per al seu pare i predecessor en la presidència de Damm, Demetrio Carceller Arce.

 

La decisió de la Fiscalia es basa en la interlocutòria del jutge Pablo Ruz, que investiga una trama fiscal que hauria permès a la família Carceller defraudar presumptament 72 milions d’euros a Hisenda entre 2001 i 2009, 42,3 en concepte d’IRPF i 29,7 corresponents a l’Impost de Patrimoni. Ruz considera que l’expresident de Damm hauria simulat durant més de 15 anys residir a Portugal, on la legislació sobre patrimoni és més permissiva, amb l’objectiu d’ocultar rendes i propietats a Hisenda. A més de pare i fill, en el cas també hi ha imputats José Luis Serrano Flórez, home de confiança de Carceller Coll, i el seu advocat Gabriel Petrus.

 

Demetrio Carceller Arce, l’actual president de Damm, és la tercera baula d’una dinastia que va iniciar el seu avi en el primer quart del segle XX i que va esdevenir un imperi durant la dictadura franquista. Nascut a la província de Terol, Demetrio Carceller Segura, Demetrio I, es va traslladar de jove a Terrassa, on va destacar com a enginyer tèxtil, abans de vincular-se als negocis petroliers mitjançant la seva participació en la creació de Campsa i Cepsa. Admirador de l’Alemanya nazi i amic personal de José Antonio Primo de Rivera, a qui va ajudar a fundar Falange al 1933, Franco el va fer ministre de Comerç i Indústria després de la Guerra, càrrec que va ocupar fins al 1945.

 

Durant els anys d’autarquia franquista, en els quals va impulsar la creació de l’Institut Nacional d’Indústria, Demetrio I va cimentar una fortuna gràcies al seu control absolut sobre totes les activitats industrials, comercials i financeres que es realitzaven a l’Espanya del dictador. El seu hereu Demetrio Carceller Coll, Demetrio II, que amb 88 anys s’enfronta ara a una possible pena de 48 anys de presó, va agafar el relleu del seu pare durant la segona meitat del franquisme, en els que va consolidar l’activitat de la família en el negoci petrolier i la va diversificar cap a altres sectors, com l’elèctric, el financer o l’alimentari. És precisament en aquesta època quan la família Carceller va adquirir la cervesera catalana Damm.

 

Ara, Demetrio III, de 51 anys, últim representant d’una poderosa nissaga construïda sobre els privilegis dels alts funcionaris del règim franquista, s’enfronta a la possible pena de 14 anys de presó que demana el jutge Ruz, que sol·licita a més el pagament de multes per un total de 117,8 milions d’euros pel que pot ser un dels més grans escàndols fiscals de la nostra història.

(Visited 44 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari